Milieuhinder - zwerfkatten

Overlast door zwerfkatten

Katten kweken ... als konijnen

Meld online zwerfkatten

Konijnen hebben de naam, maar ook katten kunnen er wat van. Als er niets aan gedaan wordt, zou het aantal nakomelingen van één kattenpaar binnen 10 jaar tot 20 miljoen dieren kunnen oplopen! Het probleem begint bij ons! Heel wat mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan, met alle gevolgen vandien. Voor al die kleintjes vindt het baasje al snel geen goede thuis meer. De ‘overtollige’ katjes belanden in de al overvolle asielen, waar ze vaak verplicht zijn om heel wat van die jonge, gezonde diertjes pijnloos te doden. Andere katjes worden aan hun lot overgelaten onder het mom van “een kat trekt haar plan wel”. En zo ontstaat een zwerfkattenprobleem. Deze katten verwilderen en zijn veroordeeld tot een zwervend bestaan. Als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd worden, zal de populatie bovendien alleen maar groeien. Het dumpen van dieren wordt nochtans verboden door de dierenwelzijnswet. Mensen moeten bereid zijn de verantwoordelijkheid voor hun huisdier te dragen! 

Je hebt een huiskat

Twijfel niet en laat je kater castreren of je kattin steriliseren. De prijs kan variëren, maar gemiddeld kost een sterilisatie zo’n € 95 en een castratie ongeveer € 47. Dat lijkt duur, maar het valt in feite heel goed mee als je bedenkt dat je jezelf en je kat (die ruim 10 jaar oud kan worden) een hoop ongemakken bespaart. Een echte kattenvriend laat zijn kat steriliseren of castreren! 

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf 1 april 2018 is het verplicht dat elke kat, vóór de leeftijd van 5 maand oud gesteriliseerd wordt. De sterilisatie wordt door de dierenarts genoteerd bij de registratie in de databank CatID.

Elke kat die wordt verkocht of weggeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Positieve effecten?

  • De poes wordt nooit meer krols.
  • Geen ongewenste nesten meer.
  • Een gesteriliseerde kat heeft veel minder kans op baarmoederaandoeningen en krijgt geen kanker van de eierstokken en melkklieren.
  • Het ‘macho’-gedrag van katers vermindert.
  • De kater gaat niet meer dagenlang op stap om kattinnetjes te versieren.
  • De kater zal minder zijn territorium afbakenen door te ‘sproeien‘ en geeft geen nachtconcerten meer.
  • Je helpt mee (zwerf)kattenleed te voorkomen! 

Meer info: http://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten

Wat doet het lokaal bestuur Bekkevoort?

Ons lokaal bestuur heeft sinds 2006 een diervriendelijk sterilisatieproject voor zwerfkatten. Hiervoor is een samenwerking met De Snorhaar. Vrijwilligers vangen de zwerfkatten, brengen ze naar de dierenarts voor sterilisatie en houden ze enkele dagen in observatie. Nadien worden de zwerfkatten weer uitgezet op de vindplaats.

Bovendien zorgt De Snorhaar voor opvang van jonge kittens of tamme volwassen katten waar geen eigenaar van gevonden wordt. Hiervoor werkt De Snorhaar samen met opvanggezinnen waar de katten gewend raken aan een huiselijk leven. Nadien kan je ze adopteren.

Enkel ongeneeslijk zieke katten worden geëuthanaseerd. De zwerfkatten krijgen een knipje in een oor zodat duidelijk is dat ze werden gesteriliseerd. Zwerfkatten die niet in aanmerking komen voor adoptie, worden weer vrijgelaten op het voor hun vertrouwde plekje. Zo kunnen ze het zwerversleventje dat ze gewend waren, voortzetten zonder dat het kattenbestand zich daar nog uitbreidt.

Zwerfkatten melden

Deel deze pagina