Ons lokaal bestuur bezorgt gratis gele doos aan thuiswonende 65-plussers

Gepubliceerd op woensdag 5 april 2023 11.45 u.
Alle thuiswonende 65-plussers in Bekkevoort krijgen een brief van het lokaal bestuur Bekkevoort. In deze brief zit een afhaalstrook waarmee ze vanaf 11 april 2023 hun gratis gele doos kunnen afhalen op enkele locaties.

Het lokaal bestuur Bekkevoort geeft om het welzijn en gezondheid van zijn inwoners. Daarom wil het lokaal bestuur er samen met de thuiswonende 65-plussers in Bekkevoort voor zorgen dat hun medische informatie snel terug te vinden is in hun woning. Dat kan met de gele doos. Het lokaal bestuur Bekkevoort en Eerstelijnszone Demerland roepen daarom alle thuiswonende 65-plussers in Bekkevoort op om hun gele doos op te halen.

Wat is de gele doos?

In de gele doos bewaar je belangrijke medische gegevens over jezelf. De 65-plussers krijgen bij hun gele doos documenten die ze hiervoor kunnen gebruiken. Je bewaart de doos in je koelkast. Dit is een makkelijke vindplaats voor de hulpdiensten.

Wat zit er in de gele doos?

Standaard zitten in de gele doos twee fiches en twee stickers:

  • De medische fiche: deze kan de 65-plussers zelf invullen. Eventueel kan een familielid, kennis … hem/haar hierbij het helpen.
  • Een fiche vermiste persoon: dit is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.
  • De stickers om aan de binnenkant van de voor- of achterdeur te kleven. Zo weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit en vinden ze snel de nodige medische informatie om bij een noodgeval de gepaste hulp te bieden.

De 65-plussers voegen zelf de volgende documenten toe:

  • Zijn/haar meest recente medicatieschema: dat kan je opvragen bij de huisapotheker of huisdokter
  • Een kopie van je identiteitskaart
  • Andere belangrijke informatie

Waar kunnen ze de gele doos afhalen vanaf 11 april 2023?

Ze kunnen met hun afhaalstrook een gele doos afhalen bij:

  • Apotheek Bekkevoort – Staatsbaan 148 in 3460 Bekkevoort
  • Apotheek Assent Pharma – Dorpsstraat 8 in 3460 Assent
  • Onthaal gemeentehuis – Eugeen Coolsstraat 17 in 3460 Bekkevoort, elke werkdag van 9u tot 12u

65-plussers die slecht te been zijn, kunnen de dienst vrije tijd contacteren (013/46 05 60, senioren@bekkevoort.be). Een vrijwilliger levert dan de gele doos aan huis.

Waarom een gele doos?

In een noodsituatie telt elke minuut. Voor hulpverleners van een ziekenwagen, politie of brandweer is het soms erg moeilijk om alle nodige gegevens te vinden om de gepaste hulp te kunnen bieden. Met deze gele doos kan makkelijk alle noodzakelijke informatie doorgegeven worden aan spoeddiensten. Hulpverleners hebben zo ook meteen de nodige contactgegevens van familie, vrienden, buren … Indien nodig kunnen ze ook gerichter op zoek gaan als iemand vermist is.