De Staatsbaan, een initiatief van de stad Diest die zo haar verbinding met Leuven wilde verbeteren en vroeger Diestsche Steenweg genoemd, werd na 10 jaar in 1787 voltooid. Voorheen was hier enkel een aardeweg. Om de aanlegkosten te recupereren kwamen er op de hele afstand tussen Leuven en Diest 5 barelen waar tol werd geheven. In Bekkevoort stond de Bareel ter hoogte van de splitsing met de Steenberg. De aanleg van de steenweg is bepalend geweest voor de verdere evolutie van Bekkevoort. De dorpskern lag de voorbij eeuwen rond de commanderij. Vanaf de bouw van de steenweg worden de meeste huizen gebouwd langs de steenweg. Ook de nieuwe kerk (1881) en het gemeentehuis (1870) zullen aan de steenweg worden gebouwd.
Dankzij twee oude postkaarten krijgen we een blik op hoe het er op deze locatie uitzag 100 jaar geleden in de twee richtingen van de staatsbaan. Op de eerste postkaart kijken we richting Bekkevoort centrum met in de verte de kerktoren. Links ligt de in 1894 aangelegde buurtspoorweg Leuven-Diest. Rechts staat een groot herenhuis, volgens de titel op de postkaart De Banck genaamd. Dit gebouw werd gebouwd in 1927 voor de familie Goedhuys door de Leuvense architect Oscar Devos en aannemer Nolmans uit Bekkevoort. Het gebouw werd De Banck genoemd omdat hier een vestiging was van de bank J. Nagels met hoofdkantoor te Aarschot. Deze bank ging in 1929 failliet na de beurscrash van Wallstreet. Dit verklaart ook de twee deuropeningen op de foto: één voor de bank, één voor het gezin Goedhuys.
Op de tweede postkaart zien we een zicht op de Staatsbaan (toen Diestersche steenweg genoemd) in de richting van Diest. Links staat een wegwijzer die de reiziger de weg wees naar Scherpenheuvel, via de huidige Steenberg. Ernaast zien we een voor de streek typische witte hoeve van anderhalve bouwlaag. De hoeve werd in 1927 gesloopt en vervangen door het huis Goedhuys. De Steenberg werd pas in 1875 gekasseid, een eeuw later dan de Staatsbaan. Rechts zien we opnieuw de buurtspoorweg. Initieel reed hier een stoomtram. In 1936 werd deze vervangen door een tram die op diesel reed. Rechts is een voornaam burgerhuis te zien. Alle gebouwen op deze postkaarten zijn ondertussen helaas afgebroken.