Voorstelling Bekkevoort

Bekkevoort bestaat uit drie deelgemeenten: Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek en Assent. Met 6648 inwoners (situatie op 1 september 2022) is Bekkevoort één van de kleinste gemeenten van Vlaams-Brabant. Gelegen tussen de steden Diest, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot en Tienen is Bekkevoort een dorp met vele landbouwactiviteiten en fruitteelt.

Bekkevoort kent een goede ontsluiting door de aanwezigheid van enerzijds de E314 en anderzijds de Staatsbaan, die beiden de gemeente dwarsen. Dit brengt met zich mee dat er relatief veel pendelverkeer vanuit de gemeente is. In afnemende volgorde bepalen de landbouw en fruitteelt, de ambachtelijke bedrijven en kleinhandelszaken de economische structuur van de gemeente.

Bekkevoort is met zijn oppervlakte van 3 717 ha een typisch landelijke gemeente in het Hageland. De open ruimte is nog aanzienlijk en heeft vrij goed kunnen weerstaan aan de ruimtelijke druk op het platteland. Deze open ruimte wordt vooral ingenomen door akkers, fruitteelt en weilanden. De landbouw is vooral belangrijk qua ruimtegebruik, maar zorgt tevens voor heel wat werkgelegenheid.

Ook kenmerkend voor Bekkevoort is het landschap: open heuvelvlakten en bebossing in valleigebieden, verbonden met elkaar door talrijke natuurlijke waardevolle holle wegen.