Rationeel watergebruik

Moet er nog WATER zijn?


België, het regenlandje bij uitstek en een zee rijk! Water genoeg zou je zeggen! Er is echter maar een heel klein aandeel van al het water ter wereld dat beschikbaar is als drinkwater en niet te vervuild is geraakt. We zouden hier dus best wat zuiniger mee mogen omgaan dan nu het geval is. Als we zuiniger omgaan met drinkwater, dient het teveel aan (verspild) water niet afgevoerd te worden via rioleringen, gezuiverd en teruggepompt te worden om nadien opnieuw te kunnen gebruiken. Hier gaan enorme kosten mee gepaard en grote hoeveelheden energie aan verloren. Drinkbaar water wordt binnen afzienbare tijd ook in België een probleem. 

Verbruik van water

In België wordt gemiddeld 120 liter drinkbaar water per persoon per dag gebruikt in het huishouden. Hiervan wordt maar 3 tot 5 liter gebruikt voor eten en drinken. De rest van het water wordt gebruikt voor: afwassen 8 liter, wassen 16 liter, lichaamshygiëne 39 liter, toiletspoeling 43 liter, schoonmaken 5 liter en gebruik in de tuin 5 liter. Ter vergelijking: een plattelandsbewoner in Madagaskar verbruikt 10 liter water per dag, een Amerikaan 425 liter.

Leidingwater versus hemelwater

Het leidingwater in België is van zo’n hoge kwaliteit dat het drinkbaar is. En drinkwater dient niet om het toilet door te spoelen, de auto te wassen of de tuin te besproeien. Probeer daarom, waar mogelijk, het gebruik van water te verminderen en/of te vervangen door het gebruik van regenwater. Hieronder staan enkele tips opgesomd die alvast een stap in de goede richting kunnen zijn.

Tips: waterbesparing en hergebruik van hemelwater

  1. Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen en gebruik een spaarknop.
  2. Gebruik regenwater om de was te doen. Het is veel zachter dan leidingwater waardoor je wasmachine langer zal meegaan en er minder product moet gebruikt worden.
  3. Zet tijdens het tanden poetsen de kraan UIT. Zo bespaar je ongeveer een bekertje water per keer. Dit lijkt niet veel maar als 10 miljoen Belgen dit doen, is er al gauw een besparing van 2 miljoen liter water per beurt, als er 5 bekertjes in een liter gaan
  4. Ook om de tuin te besproeien gebruik je regenwater
  5. Veel wasmachines hebben een knop ‘kort’, de programmatijd wordt hiermee aanzienlijk verkort waardoor ook het waterverbruik daalt.
  6. Neem een korte douche i.p.v. een bad
  7. Was niet af onder de lopende kraan maar vul de wasbak en was daar in af.
  8. Installeer een spaardouchekop.
  9. Herstel lekkende kranen of doorlopende toiletten zo snel mogelijk
  10. Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk voor de kinderen om met water te spelen, vul een badje of kuip met water zodat ze zich daarin kunnen uitleven i.p.v. de tuinslang heel de tijd te laten openstaan
  11. Was de auto met een emmer regenwater en een spons i.p.v. met de tuinslang

Leidingwater versus flessenwater

Het leidingwater in België is van een zeer goede kwaliteit en is zeker geschikt als drinkwater. Veel mensen denken dat flessenwater ongeveer even duur is als leidingwater. Niets is minder waar. Ook de mensen die beseffen dat leidingwater goedkoper is, onderschatten vaak het verschil in prijs.In België is flessenwater 100 tot 300 x duurder dan leidingwater! Wanneer je overschakelt van flessenwater naar leidingwater als drinkwater, zal je snel het prijsverschil merken. Verdere voordelen zijn dat je niet meer moet slepen met liters en liters water van de winkel naar huis, waardoor je zowel je rug spaart als kosten voor de benzine en bovendien de CO2-uitstoot vermindert. Ook de hoeveelheid PMD die geproduceerd wordt daalt zienderogen, waardoor je ook hier weer uitspaart. Wanneer het leidingwater om bepaalde reden, vb te veel kalk niet lekker zou smaken, kan je een filter kopen die het te veel aan kalk eruit filtert en zo de smaak verbetert. Deze filter vraagt dus wel een kleine investering maar zelfs met de aankoop van de filter erbij blijft het stukken voordeliger dan flessenwater te blijven aanslepen. Deze filters zijn ondermeer te verkrijgen in de meeste elektrowinkels. Elke Belg ontvangt bovendien gratis 15m³ water per jaar.Kortom, het leidingwater in België is even goed en soms zelfs beter dan flessenwater, alleen een stuk goedkoper! Aan jou de keuze.

Deel deze pagina