Je hebt meer buren dan je denkt: het biodiversiteitsproject van de provincie

Samen werken aan biodiversiteit  

Met de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt' wilt de provincie samen met u werken aan biodiversiteit. We willen u inwijden in de lokale fauna en flora en hopen dat u mee met ons de bedreigde soorten koestert. Misschien lukt het ons wel om zo de lokale biodiversiteit in stand te houden? Wie weet helpen we ze zelfs vooruit!Samenwerken vormt de sleutel van de campagne: provincie, gemeenten, de verenigingen, de regionale landschappen helpen elkaar waar nodig en inspireren elkaar voortdurend. Maar we doen ook graag een beroep op u. We hopen dat ook u één van onze koesterburen wil koesteren in dit biodiversiteitsverhaal.

Leefgebieden, soorten, koesterburen en totems

Elke gemeente heeft haar eigen unieke biodiversiteit. In de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt' koppelen we de verschillende leefgebieden in onze gemeente aan hun specifieke prioritaire soortenKoesterburen staan symbool voor de unieke biodiversiteit van specifieke leefgebieden in een gemeente.

Gemeenten, verenigingen, scholen, bedrijven ... maar ook jij kan één van de koesterburen uitroepen tot uw favoriete koesterbuur: de totem. Een totem kiezen gaat dieper dan een dier, plant of zwam uitroepen tot mascotte van uw eigen biodiversiteitcampagne. Een totem brengt u namelijk ook een boodschap, een verhaal en inspiratie waaruit u kunt putten. Tegelijk is een totem een vorm van respect en erkenning voor de heilzame kracht die kan uitgaan van de natuur. In die zin is kiezen voor een totem ook 'luisteren' naar wat uw dier of plant u te vertellen heeft.

De koesterburen van Bekkevoort

Iedere gemeente bestaat uit een specifieke combinatie van leefgebieden. Dit betekent dat iedere gemeente ook een specifieke soortenlijst heeft.Uit deze lijst komen de soorten die symbool staan voor hun leefgebieden: de koesterburen.

Dit zijn de koesterburen van Bekkevoort:

 • Argusvlinder   
 • Boerenzwaluw
 • Eikelmuis
 • Geelgors
 • Grote tijm
 • Huiszwaluw
 • Vingerhelmbloem
 • Waterspitsmuis 

Het koestergagement van Bekkevoort  

De gemeente Bekkevoort heeft al heel wat acties ondernomen om de koesterburen van haar gemeente te beschermen. We zetten het hier op een rijtje: 

 1. Premies voor het behoud van zwaluwnesten
 2. Infoavond eikelmuis
 3. Biotoopherstel Heilig-Hartsite Assent (Luienberg) t.v.v. de argusvlinder
 4. Groene fietstocht langsheen pleisterplaatsen koesterburen en met fotozoektocht

Deel deze pagina