Gemeente Bekkevoort ondertekent charter Generatie Rookvrij

Gepubliceerd op dinsdag 29 juni 2021 11.30 u.
Met de ondertekening van dit charter engageert de gemeente Bekkevoort zich om rookvrije zones aan speel- en sportterreinen te creëren.

De campagne Generatie Rookvrij, onder meer door Kom Op Tegen Kanker opgezet, streeft naar het rookvrij maken van plaatsen waar veel kinderen komen, zoals sport- en speelterreinen, door sensibilisering en het verstrekken van informatie.
Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

In dialoog met sportverenigingen

De creatie van rookvrije omgevingen op speel- en sportterreinen in Bekkevoort betekent concreet dat er niet gerookt wordt op het hele terrein met uitzondering van eventuele rookzones uit het zicht van de kinderen.
De gemeente Bekkevoort gaat hiervoor in dialoog met de sportverenigingen in de gemeente. Het is de bedoeling van de gemeente Bekkevoort om een traject op te zetten samen met de clubs om tot een zo gezond mogelijke sportomgeving te komen. Het doel is niet het opleggen van verplichtingen, maar komen tot initiatieven van onderuit die ruim gedragen zijn. Dit alles in het belang van de gezondheid van de sporters en van de bezoekers van sportinfrastructuur.