Afvalinzameling huis-aan-huis

Diftarsysteem voor huis-aan-huis ophaling van restafval en GFT-afval

Hoe werkt de afvalophaling aan huis? 

De gemeente heeft het afvalbeheer in beheersoverdracht overgedragen aan EcoWerf voor een periode van 18 jaar. Hierdoor is EcoWerf de enige afvalophaler die gemachtigd is om huishoudelijk afval, of met huishoudelijk vergelijkbaar bedrijfsafval, in te zamelen. Andere inzamelinitiatieven kunnen zorgen voor overlast of onveilige toestanden en ondermijnen de dienstverlening. Daarom is afvalinzameling van huishoudelijk afval door privébedrijven illegaal.

Afvalcontainers

Ieder huishouden moet over een grijze container beschikken voor de ophaling van gewoon huisvuil. Je kan de keuze maken uit een container van 40, 120 of 240 liter. Voor de inzameling van GFT-afval is er een groene GFT-container, eveneens beschikbaar in 40, 120 of 240 liter.
Alle containers zijn uitgerust met een barcodesticker (voorzien van uw adres), een sticker met de scheidingsregels én met een elektronische chip. In deze chip worden alle gegevens van het aansluitpunt opgeslagen en worden de laatste 30 ledigingen, met vermelding van het aantal kg, weggeschreven. Dit gebeurt op een zodanige wijze, dat frauduleus gebruik uitgesloten is.

Wens je een container aan te vragen of wens je jouw huidige container om te wisselen naar een groter of kleiner formaat, bel dan naar het gratis groene nummer 0800-97097.

DifTar-ophaalwagen

De ophaalwagens van EcoWerf zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens het opheffen van de container wordt deze automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen deze twee wegingen is het gewicht dat zal aangerekend worden. Deze aangeboden hoeveelheid huisvuil en GFT is bepalend voor jouw afvalrekening. Vergissingen zijn uitgesloten. Zo zal afval dat in de container is blijven hangen niet aangerekend worden. 

Ophalingen

De ledigingsdata kan je terugvinden op de afvalkalender die je ieder jaar gratis in de brievenbus krijgt. 

Wat hoort er in je grijze huisvuilcontainer?

Alle afval afkomstig van het huishouden dat in de huisvuilcontainer kan en niet selectief ingezameld wordt.

 • vervuilde, gemengde of moeilijk te recycleren verpakkingen: aluminiumfolie, karton met plastic laagje, schaaltjes in piepschuim, ...)
 • vervuild papier en karton (ook behangpapier, foto's, kalkpapier, ...)
 • mosselschelpen, beenderen, schaaldieren, …
 • CD-roms, diskettes, videocassettes, LP's,
 • gloeilampen
 • wegwerpluiers
 • ... 

Wat hoort er in je groene GFT-container?

 • loof, schillen en resten van fruit en groenten (ook van citrusvruchten)
 • etensresten
 • eierschalen
 • notendoppen
 • theezakjes, filterzakjes met koffiedik
 • snijbloemen en planten
 • mest van kleine huisdieren (biologisch afbreekbare kattenbakkorrels)
 • gras, stro, bladeren, onkruid (zonder grond)
 • klein snoeiafval: twijgjes, versnipperde takken, haagscheersel
 • keukenrolpapier
 • zaagsel

Hoe zorg ik voor minder afval?

Geen afval produceren is niet mogelijk, maar een groot deel kan toch vermeden worden. De slogan “Wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt” geeft duidelijk weer dat afvalpreventie de enige echte oplossing is voor het afvalprobleem. Hier volgen enkele praktische en eenvoudige tips om afval te voorkomen. 

Huisvuil

 • koop herbruikbare producten (katoenen zakdoeken, herbruikbare luiers, herbruikbare boodschappentas, …) i.p.v. wegwerpproducten
 • kies zoveel mogelijk voor onverpakte groenten, fruit, … Als een product niet onverpakt te koop is, kies dan voor enkelvoudige verpakking (karton, metaal, glas): die kan je makkelijk sorteren ! Een samengestelde verpakking (bv. karton met laagje plastic) komt anders onvermijdelijk in de grijze container terecht.
 • geef de voorkeur aan grootverpakkingen: een pak koffie van 1 kg levert minder afval op dan 4 pakjes van 250 gr
 • sorteer zo goed mogelijk je afval (PMD, KGA, papier en karton, glas, plastics,…) zodat de grijze container zo leeg mogelijk blijft. 

GFT

 • Composteer zelf keuken- en tuinafval! Keuze genoeg: compostvat, -bak, -hoop of een wormenbak. Vragen hierover: contacteer een compostmeester (via de gemeentelijke milieudienst) of lees één van de talrijke brochures over thuiscomposteren.
 • Versnipper zelf snoeihout en gebruik de houtsnippers als mulchlaag tussen de planten, maak er tuinpaadjes mee of gebruik de snippers als structuurmateriaal in het compostvat.
 • Een afvalarme tuin (stuk bloemenweide of bodembedekkers i.p.v. heel groot gazon, de juiste plant op de juiste plaats, het respecteren van plantafstanden, …) bespaar je niet alleen heel wat werk maar ook een pak tuinafval. 

De Kringwinkel

Met herbruikbare goederen (nog in goede staat) kan je terecht bij de Kringwinkel. Je kan deze goederen zelf brengen of laten ophalen door de Kringwinkel (gratis). 
De Kringwinkel Hageland bij jou in de buurt: 

 • Torsinplaats 12 in Tienen ( tel. 016/82 46 91)
 • Albertlaan 34 in Aarschot (tel. 016/57 25 45) 

Huis-aan-huis ophaling van PMD

PMD (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) moet je inzamelen in blauwe PMD-zakken. Deze zakken zijn te koop op het gemeentehuis (onthaalloket) op afspraak en bij enkele plaatselijke handelaars. Je betaalt 3 euro voor een rol van 20 PMD-zakken.

Je mag geen plastic bidons aan de buitenkant van de PMD-zak vastmaken. 

Let op: enkel de blauwe zakken waarop het logo van EcoWerf staat, zijn toegelaten. 
EcoWerf haalft om de twee weken PMD huis-aan-huis. De ophaaldata vind je in de afvalkalender.

Huis-aan-huis inzameling van papier en karton

Papier en karton moet je aanbieden in een gele container. Zet geen papier en karton naast de container.

Wil je een container aanvragen of wil je jouw huidige container omwisselen naar een groter of kleiner formaat? Bel dan naar het gratis groene nummer van EcoWerf: 0800/97 0 97.

Papier en karton wordt vierwekelijks huis-aan-huis opgehaald. De ophaaldata vind je in de afvalkalender.

Huis-aan-huis ophaling van snoeihout

Snoeihout dien je samen te binden met natuurtouw in handige pakketten. De takken en stammetjes mogen een maximum diameter hebben van 10 cm en een lengte van minimum 50 cm en maximum 2 meter. Een pakket mag maximaal 25 kg wegen. Het is verboden snoeihout verpakt (in kartonnen dozen of in plastic zakken) aan te bieden. 

Snoeihout wordt twee maal per jaar huis-aan-huis opgehaald. 
Voor ophaaldata zie de afvalkalender.

Ophaling aan huis van Grof Huisvuil

Alle afval dat niet selectief wordt ingezameld, niet herbruikbaar is en dat te groot of te zwaar is om in de huisvuilcontainer mee te geven, is grof huisvuil. 

Het grof huisvuil moet goed samengebonden in hanteerbare stukken worden aangeboden, d.w.z. maximum 1 meter hoog, 2 meter breed en maximum 30 kg. Grof huisvuil mag je niet in plastic zakken of kartonnen dozen aanbieden. 

Ophalingen van grof huisvuil aan huis verlopen uitsluitend op afroep. Bel naar 0800/97097 en je verneemt de datum van ophaling.

Deel deze pagina