Zwangerschap en geboorte

Wie zwanger is, gaat een bijzondere periode tegemoet. Een periode van koestering, ontdekking, verandering, maar ook af en toe van twijfel en onzekerheid. Dat is zo voor een toekomstige mama, maar evengoed voor haar partner. Alle informatie over zwangerschap en geboorte vindt u ook terug op de website van Kind en Gezin.

Vroedvrouw

Een vroedvrouw (ook wel verloskundige) kan u bijstaan en begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling.

Griepvaccinatie

Denk eraan: voor zwangere vrouwen is griepvaccinatie aangewezen. U kan zich laten inenten tussen half oktober en half november. U krijgt dan ook een verhoogde tegemoetkoming van uw ziekenfonds. Vraag de vaccinatie aan uw huisarts.

Moeilijkheden bij zwangerschap

Soms loopt het anders dan gepland of gewenst. Fara vzw, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, begeleidt vrouwen, koppels en hun omgeving die tijdens hun zwangerschap met een moeilijke beslissing geconfronteerd worden. U kan bij Fara terecht voor vragen rond:

  • Ongeplande zwangerschap
  • Tienerzwangerschap en jong ouderschap
  • Abortusverwekking
  • Prenatale diagnose
  • Kinderwens na een moeilijke voorgeschiedenis

Je kan (kosteloos) met hen praten of mailen via e-mail (vragen@fara.be), telefoon (016/38.69.50), chat of op hun kantoor.

Geboorteverlof

Er bestaan een flink aantal mogelijkheden voor ouders om leven en werk aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Op de website van Kind en Gezin lees je welke mogelijkheden er zijn, hoe ze eventueel te combineren zijn en onder welke voorwaarden het verlof opgenomen kan worden. Ook als papa heb je recht op geboorteverlof. Zo kan je als werknemer 10 dagen thuisblijven. Die mag je opnemen tot 4 maanden na de bevalling, aaneensluitend of gespreid. Drie dagen krijg je volledig uitbetaald, voor de andere dagen ontvang je tot 82% van je brutoloon. Geen werknemer? Ook voor leerkrachten, overheidspersoneel en werkzoekenden bestaan er regelingen.

Deel deze pagina