Tips kringlooptuinieren

3 tips bij het kiezen van de vaste planten

  1. Leer eerst je tuin goed kennen. Bij een huis met bestaande (kringloop)tuin denk je eerder ‘renoverend’, bij een huis zonder ingerichte tuin denk je beter ‘afwachtend’.
  2. Plant de juiste plant op de juiste plaats. Voor elke grondsoort, vochtigheidsgraad, hoeveelheid zon … kortom: voor bijna elke tuinplek bestaat er een ruime keuze aan planten. Laat je niet verleiden door dat ene plantje dat je zo mooi vindt, maar niet zal groeien op de schaduwplek waar jij het voor koopt. Informeer je tijdens je aankoop en varieer: perfectie is zóoo saai :-).

3 tips bij het aanplanten, ontdekken en bemesten van vaste planten 

  1. Zorg voor een goede voorbereiding van de bodem. Maak je grond vrij van (wortel)onkruiden en gebruik (duurzame) compost waar nodig. Met compost breng je levend materiaal, en tegelijk voeding voor bodem en bodemleven aan. Daarnaast bevat compost ook voedingsstoffen die perfect als basisbemesting kunnen dienen. Het voordeel van compost is dat het zijn voedingsstoffen eerder langzaam vrijgeeft, op het tempo dat de planten ze nodig hebben.
  2. Ontdek, kweek en deel. Mits enige ervaring kan je vaste planten zelf opkweken. In de handel vind je eveneens een uitgebreid aanbod. Maar ook via vrienden, kennissen, plantenruilbeurzen … kan je heel interessante én vaak aan jouw grond aangepaste soorten op de kop tikken. Sharing is caring :-).
  3. Aan de slag! Let op afstanden, plantdiepte, bewatering … en mest indien nodig bij. Sommige vaste planten - maar ook gazon dat intensief gemaaid wordt en last kan hebben van langere droge periodes tijdens de zomer - hebben nog wat extra voedingsstoffen nodig. Naast compost (vooral een bodemverbeteraar) kan je dan kiezen voor een kwaliteitsvolle organische meststof uit de biologische kringloop, namelijk Vlaco-fertil. Digestaat is een meststof die door anaërobe vergisting tot stand komt en onder andere voor kan komen in een losse gedroogde vorm of in pellets. Bijkomend voordeel: bij de productie ervan ontstaat niet alleen een duurzame en lokaal geproduceerde meststof, er komt ook biogas vrij dat wordt gebruikt voor groene stroomproductie. Vlaco-fertil is een nutriëntenrijk product met tuin- én klimaatvoordelen!

10 tips voor het verzorgen van vaste planten 

  1. Geef onkruid geen kans, maar doe dat niet met de grove borstel. Hou je vaste planten, zeker de eerste jaren, ‘voorzichtig’ onkruidvrij.
  2. Durf de planten af en toe met rust te laten. Enkel zo kunnen ze een flink wortelgestel ontwikkelen.
  3. Breng een mulchlaag (van compost, houtsnippers, grasmaaisel …) aan om de ruimte tussen de vaste planten onkruidvrij te houden.
  4. Bescherm gevoeligere planten tegen vorst en droogte.
  5. Creëer in de mate van het mogelijke een gelaagde en/of verticale begroeiing. Naar soortendiversiteit, diervriendelijkheid en aantrekkelijkheid heeft dit niets dan voordelen. Wie gelaagdheid nastreeft, zal de hoeveelheid tuinonderhoud snel zien verkleinen.
  6. Door te spelen met kleuren creëer je een specifieke sfeer in je kringlooptuin.
  7. Geef aandacht aan de kleintjes. Vooral in het vroege voor- en late najaar wanneer alle andere planten in rust zijn kunnen mossen een meerwaarde voor je tuin zijn en kan mos de rol van bodembedekker vervullen.
  8. Planten en tuinen die al wat ouder zijn, hebben extra veel te bieden. Holtes, oudere plantenstructuren ... bieden nestgelegenheid, schuilplaatsen of voedsel voor insecten, vogels, paddenstoelen, mossen …
  9. Stel jezelf bij tuinherinrichting de vraag wat nog bruikbaar is van de oude planten. Tabula rasa is zelden de juiste keuze.
  10. Wees creatief met tuinresten. Je kan er allerlei functioneels of moois mee maken.

Geniet van jouw (kringloop)tuin!

Deel deze pagina