Project Vermist

Samen maken we de naald in de hooiberg groter

In Vlaanderen leven naar schatting 100.000 mensen met dementie. Daarvan verblijft bijna 70% thuis, verzorgd door hun partner of één of meer naasten. Verwacht wordt dat de aandoening meer en meer mensen zal treffen. Dat komt omdat dementie vooral mensen ouder dan 65 jaar treft en we met zijn allen ouder worden. Ruim 60% van alle personen met dementie dwalen. Voor de dwalende persoon kan dit gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn, maar voor de mantelzorger is dit een constante bron van stress die enorm zwaar kan wegen.

In het Hageland hebben we een sterk verouderde bevolking. We hebben daarom ook veel mensen in onze buurt die geconfronteerd worden met dementie. Als we weten dat maar liefst 60% van deze groep ooit gaat dwalen, beseffen we dat we dringend aan de slag moeten gaan. Ouderen die gaan dwalen hebben vaak dringend medicatie of zorgen nodig. Het is daarom belangrijk om de vermiste persoon zo snel mogelijk terug te vinden.

Om van het Hageland een zo veilig mogelijke omgeving te maken voor mensen met dementie, hebben de Politie Hageland en de vijf gemeenten van de politiezone het project ‘Vermist’ gerealiseerd. Aangezien er vaak veel tijd wordt verloren met het zoeken naar persoonsgegevens en noodzakelijke informatie, willen we met het project proactief werken. Dit houdt in dat we willen voorbereid zijn en alle nodige informatie verzamelen voor er een probleem is. We willen door middel van het invullen van infofiches het zoekproces danig versnellen.

Wat kan ik doen?

Als je iemand kent met dementie, kan je altijd aan de sociale dienst (013/46 05 60, socialedienst@bekkevoort.be) vragen om een infofiche in te laten vullen. Laat deze fiche dan registreren bij de sociale dienst. Zo ben je zeker dat als het dan toch eens mis gaat, de politie de grootste kans heeft om de vermiste persoon zo snel mogelijk terug te brengen. Hopelijk is het nooit nodig, maar samen maken we de naald in de hooiberg groter.

Deel deze pagina