Overlast door everzwijnen

De afgelopen jaren is het everzwijnenbestand in die mate toegenomen dat de dieren door hun overtal voor ernstige problemen zorgen. Steeds vaker zorgen ze voor onveilige situaties in het verkeer. Of ze brengen schade toe aan professioneel geteelde gewassen, maar ook in particuliere tuinen houden ze soms lelijk huis.

In onze buurlanden en in Limburg worden ze al binnen het wettelijk kader actief bestreden om verdere schade te beperken. Ondertussen zijn er ook meldingen van personen die aangevallen zijn met verwondingen tot gevolg en moeten bevoegde diensten hun verantwoordelijkheid nemen met het oog op de openbare veiligheid.

Ook in onze streek zijn de eerste everzwijnen gespot. Op initiatief van de jagersvereniging is in samenspraak met de politie, gemeenten, landbouwersverenigingen, natuurpunt en privé-eigenaars besloten gepaste maatregelen te treffen om onze regio everzwijnvrij te (proberen) houden.

Merk je everzwijnen of aanwijzingen hiervan (pootafdrukken, wroetsporen, schuursporen aan bomen of vaststelling van schade aan gewassen …)? Verwittig dan de Wildbeheerseenheid De Bekkevoortse op 0479/62 95 93.

Deel deze pagina