Lichamelijke ontwikkeling van kleuters

In vergelijking met de baby en peuterleeftijd gaat je kind steeds langzamer groeien: in zijn derde en vierde levensjaar krijgt hij er per jaar 8 tot 10 centimeter bij. Hij krijgt er ook niet heel veel kilo's bij: ongeveer 3 per jaar. Verder in de kleuterschool vermindert dit nog. Je kind wordt slanker en de verhoudingen tussen ledematen, romp en hoofd krijgen meer proporties van een volwassene.

Bij het begin van de kleuterschool (rond 2 jaar en 6 maanden) zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Ongelukjes komen nog regelmatig voor.

De motoriek (beheersen van bewegingen) van je kind gaat zich steeds meer verfijnen. Hij wordt nu steeds evenwichtiger met lopen en rennen. En waarschijnlijk durft hij al behoorlijk te klimmen. 

Zijn fijne motoriek wordt steeds beter. Hij leert nu kralen rijgen, bladzijden van een boekje omslaan, gaatjes vullen met de juiste vorm, prikken, knippen en plakken. Hij kan ook steeds beter met kleurpotlood overweg.

Naar het einde van de kleuterschool heeft je kind een goede potloodgreep en is het in staat om fijne bewegingen op papier te maken en een schar goed te hanteren. Hij is zich bewust van zijn lichaam en van het feit dat hij links- of rechtshandig is (zonder dit daarom al te kunnen benoemen).

Complexere bewegingen kan hij aanleren door ze na te doen en in te oefenen (fietsen, zwemmen, balvaardigheid).

In de loop van de kleuterschool is er een medisch onderzoek door het CLB in het schooljaar dat de kinderen 4 jaar worden en ook het jaar daarna.

Vragen of bezorgdheden over de lichamelijke ontwikkeling van je kleuter?

Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)

Deel deze pagina