Punt 10 erfgoedwandeling Molenbeek - Wijngaard Capilaeneberg

Geschiedenis

De eerste aanplant op de huidige locatie is gebeurd in 2016. De 2 bijkomende rijen langs de westkant zijn een 2-tal jaar geleden bijgeplant. Oorspronkelijk was de amateur-wijnbouwer met een kleinere aanplant in zijn achtertuin begonnen, gelegen in het ‘dal’ onderaan het heuvelachtige landschap van het Hageland. Een van de gevolgen van die ligging was de jaarlijks terugkerende vorstschade aangezien de voorjaarsvorst typisch van bovenaan de heuvels naar beneden ‘rolt’. Het hoogteverschil van ruim 20m tussen de huidige ligging van de wijngaard en de voet van de heuvel, heeft de afgelopen jaren het positieve belang van dergelijke ligging aangetoond. Niet alleen is deze hogere ligging belangrijk naar vorstschade maar ook de meer constante aanwezigheid van wind is voordelig voor de gezondheid van wijnranken die in onze noordelijke streken worden gecultiveerd. Schimmelinfecties zijn namelijk de grootste bedreiging voor het oogsten van rijpe, gezonde druiven en een constante wind zorgt voor het sneller opdrogen van bladeren en druiven zodat schimmels minder kans krijgen om deze aan te tasten.

Terroir

De ondergrond van de Wijngaard Capilaeneberg is lemig-zand. Het bewijs dat de typische ijzer-zandsteen overvloedig in de ondergrond aanwezig is is duidelijk merkbaar in de vele holle wegen in de omgeving. Volgens heemkundige bronnen zouden de natuurlijke ijzerzandsteen bouwstenen voor de bouw van de kerk in Molenbeek afkomstig zijn uit de ondergrond van het perceel dat noordelijk aangrenst aan de wijngaard. Vandaar ook het hoogteverschil tussen beide percelen achter de houtkant.

Dergelijke bodem is enerzijds zeer rijk aan mineralen maar ook zeer schaars aan organisch, voedselrijk materiaal, wat de wijnranken dwingt om dieper te wortelen. Dergelijke voedselarme bodem kan tot kwalitatief betere wijnen leiden mits de wijnranken in een toestand van milde stress in optimale gezondheid te houden.

Wijnstokken

De wijngaard bestaat uit een 150-tal stokken Souvignier Gris(wit), ruim 70 stokken Cabernet Cortis (rood) en 50 Cabaret Noir (rood). Dit zijn schimmel-tolerante, zogenaamde PiWi, soorten. Dergelijke wijnstokken worden, hoofdzakelijk in Duitse en Luxemburgse onderzoekscentra, ontwikkeld door kruisingen te maken tussen de klassieke wijnstokken zoals, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en wijnstokken die blijk geven van resistent te zijn tegen de schimmelinfecties. Zoals eerder aangegeven zijn de schimmelinfecties, als gevolg van de hoge vochtigheid in onze noordelijke wijngaarden, het grootste gevaar voor de oogst. De schimmel-tolerante soorten proberen een ecologisch antwoord te geven zodat de talrijke behandelingen met chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen vermeden worden. Dit is ook de reden waarom in deze wijngaard expliciet voor dergelijke soorten gekozen werd. De amateur-wijnmaker wenst expliciet te kiezen om zonder chemische spuitmiddelen of toevoeging tijdens het vinificatie proces een natuurlijke wijn te maken die met vrienden en familie kan genoten worden.

Ecologie

In de verschillende aspecten van de wijnbouw en vinificatie van Capilaeneberg wijnen wordt een ecologische filosofie gehanteerd. De keuze van de schimmel-tolerante wijnstokken zijn daar een belangrijk aspect in.

Na de aanplant van de wijnstokken werd ook de aanwezigheid van woelmuizen ontdekt en de bedreiging voor vraat aan het jonge wortelgestel van de wijnstokken. Als alternatief voor het gebruik van vergif voor de verdelging werd geopteerd om een valkenkast te plaatsen in een van de bomen aan de noordkant van de wijngaard. Van torenvalken is geweten dat deze voor het voeden van hun jongen, tot 50 muizen per jong, per dag vangen. Reeds na enkele weken, en sindsdien elk jaar weer, nestelde zich een koppel torenvalken in de kas. Elk broedsel brengt jaarlijks 3-4 jongen voort.

Wandelroute

Er lopen een paar mooie wandelroutes door de mooie rustige omgeving van het Hageland en langs de Capilaeneberg. Voor die wandelaars die even bij de wijngaard willen stilstaan werden er tal van ludieke spreuken langs de wandelweg geplaatst.

Deel deze pagina