Punt 06 erfgoedwandeling Molenbeek - Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw aan de linde en Militaire wachtpost telecommunicatie

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw aan de linde

In de 18de eeuw schreef men reeds: 'aan het lievevrouwken, staende op de straete bij den Molendriesch.' Die Molendries verwijst naar een windmolen, waarvan het staketsel er rond 1519 nog stond, rechts van de Groenstraat.

Ouderen herinneren zich nog zeer goed de prachtige oude linde waarin het houten kapelletje hing.

Door de aanleg van de betonbaan werden haar wortels echter beschadigd en verdorde de boom.

Op initiatief van de Landelijke Gilde is in aanwezigheid van burgemeester en schepenen in 1984 een nieuwe linde geplant met eronder een O.-L.-Vrouwkapelletje op paal (zie afbeelding). Later is het kapelletje vervangen door een ander klein kapelletje dat men naast de boom plaatste.

Militaire wachtpost voor telecommunicatie

Links van de Groenstraat bevindt zich het huidige militaire domein met een wachtpost voor telecommunicatie.

In 1947 begon men het land van de boeren te onteigenen om het domein aan te leggen. Er werd een ijzeren toren gebouwd met een trap erin. De toren was ongeveer 50 m hoog. De mensen spraken over ‘de radartoren’, maar in feite is de juiste benaming een telecommunicatietoren. Er was nog geen omheining. Sommige dorpelingen beklommen de toren. In september 1997 werd de toren wegens metaalmoeheid afgebroken. In 1998 werden ondergrondse kabels gelegd naar de militaire toren van Loksbergen.

Op de wachtpost werden grote en kleine parabolen geplaatst. Er werd een dubbele omheining aangebracht.

Deel deze pagina