Punt 01 erfgoedwandeling Molenbeek - Heilig Hartbeeld

Het beeld werd in 1931 opgericht ter ere van het 40-jarige pastoorschap van pastoor Crets in Molenbeek. Hij was graag gezien door zijn parochianen. Hij had er immers bij de kardinaal voor gepleit om de bewoners die aan de overkant van de Halensebaan woonden bij zijn parochie te voegen zodat ze niet meer naar het verre Wersbeek moesten gaan om er hun kind te laten dopen.

Toen de Spaanse griep in 1918 ongenadig toesloeg, ging hij onversaagd de getroffen gezinnen aan huis bezoeken. De pijp roken, een jenevertje drinken en regelmatig handen wassen was zijn advies tegen infecties. Bij zijn koster, die tegenover de pastorie woonde, ging hij dagelijks zijn koffie drinken uit zijn 'pastoorszjat" en o wee als iemand anders er aan zou nippen. Beide gezworen vrienden werden echter ziek. Toen de klokken luidden voor het ten grave dragen van zijn koster, blies ook pastoor Crets zijn laatste adem uit (12 juli 1939). 

De foto van het beeld dateert uit 1936. Wat later brak een stukje duim van het beeld af. De kerkfabriek wou het laten herstellen, maar pastoor Crets zei: 'Doe toch die moeite niet, hak aan de andere duim ook een stukje af, niemand zal het merken.' Had jij het gemerkt?

Deel deze pagina