Zwerfvuilopruimactie: Grote Lenteschoonmaak

Gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019 8 u.
Op zaterdag 30 maart 2019 organiseert de gemeente een zwerfvuilopruimactie.Om iedereen te sensibiliseren en natuurlijk om de gemeente proper de lente te laten ingaan. Alle inwoners en verenigingen kunnen meehelpen door zelf een stukje in zijn of haar omgeving zwerfvuilvrij te maken.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil. Het is een samenwerking van OVAM, Fost Plus, VVSG en de lokale overheden. De gemeente Bekkevoort schaart zich achter de campagne en dat gebeurt o.m. met de organisatie van een Grote Lenteschoonmaak op zaterdag 30 maart 2019. Bedoeling is het volledige grondgebied zwerfvuilvrij te maken op één dag tijd.

Zwerfvuil is te vermijden

Zwerfvuil is klein afval dat we nonchalant of zonder er bij stil te staan weggooien. Op straat, in de berm of in een speelplein. Sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes … Al die vele stukjes zwerfvuil samen, maken dat straten en buurten vuil ogen. Je afval in de vuilnisbak gooien, doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere mensen in je buurt. Een propere buurt is prettiger voor iedereen.

Meedoen?

Je kan als vereniging, buurtcomité, met een groepje vrienden of individueel een tandje bijsteken voor een beter milieu en een propere buurt.

Schrijf je in voor de Grote Lenteschoonmaak 

Inschrijven kan tot 28 maart 2019.

Hoe verloopt de Grote Lenteschoonmaak?

  1. Je geeft op voorhand door welke stra(a)t(en) je wil ruimen zodat de organisatie hier nog kan bijsturen indien nodig. Zo voorkomt de gemeente dat teveel mensen dezelfde straat gaan ruimen.
  2. Spreek op voorhand ook af met de milieuambtenaar waar je de zakken zal verzamelen. Je kan na afloop van de actie de zakken ook zelf meebrengen naar het gemeentehuis.
  3. De gemeente voorziet speciale vuilzakken met het ‘indevuilbak’-logo. Dit jaar zijn er ook speciale PMD-zakken beschikbaar, die enkel voor een opruimactie kunnen gebruikt worden. Ook zijn er, als je dit wilt, grijpers, fluovestjes en handschoenen ter beschikking. Dit materiaal kan je op voorhand afhalen op het gemeentehuis of de dag zelf tussen 9u en 10u. Na afloop moet je al dit materiaal uiteraard terug inleveren.
  4. Om 13u is de opruimactie afgelopen. Tussen 13u en 15u worden alle zakken opgehaald en verzamelen we aan het gemeentehuis.
  5. Om 15u is er voor alle deelnemers op het gemeentehuis een receptie en krijgen ze een welverdiend geschenk.

Schrijf je in voor de Grote Lenteschoonmaak 

Inschrijven kan tot 28 maart 2019.