Wintertips: bescherm je waterleiding en watermeter

Gepubliceerd op donderdag 17 november 2022 16.20 u.
Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan je ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep je graag enkele tips.

Wintertips

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen altijd boven het vriespunt blijft.
  • Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.
  • Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van je watermeter. Stelt je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Je kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van je watermeter noteren. Indien je ’s nachts geen water verbruikt hebt en je stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Lees wat je moet doen als je leidingen toch bevroren zijn

Je kan alle tips nalezen op de website van De Watergroep.