Wil je reizen binnen de EU?

Gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2021 11.35 u.
Bewijs dat je Covid Safe bent met een COVID-certificaat. Vraag tijdig je PCR-test aan, als je die nodig hebt.

COVID-certificaat

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken. Het is een document, zowel op papier als digitaal te verkrijgen, met daarop een QR-code met alle essentiële informatie. Je kan het krijgen als je volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al hebt doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.

Opgelet: je doet er goed aan zeker de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. 

Hoe vraag je het certificaat aan?

Er zijn een paar manieren om het certificaat aan te vragen. Via je smartphone kun je de officiële CovidSafe-app downloaden. Je moet er dan drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er voor jou beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet je je aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme.

Wie liever de website gebruikt, kan terecht op www.covidsafe.be. Daar vind je de link naar de overheidswebsites waar je jouw certificaat kunt downloaden. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar je thuisadres, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je het document pas een week later krijgt.

Tenslotte is er ook een telefoonnummer waarop je een papieren document kunt aanvragen. Voor Vlaanderen is dat via het nummer 078/78 78 50.

PCR-test laten afnemen

Door een samenwerking met het Centrum voor Medische Analyse (CMA) kan jij je als vertrekkende reizigers nu ook laten testen in de triagepost in Rillaar, Langestraat 1B. Een afspraak hiervoor kan je maken op www.cma.be of telefonisch op 014/28 50 00.
Meer info hierover kan je terugvinden in de FAQ (veelgestelde vragen) op www.cma.be.

Vanaf 1 juli 2021 kan iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is, twee keer een gratis test laten afnemen. Hiervoor kan je vanaf 28 juni 2021 een speciale code aanvragen via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan je als ouder op deze manier een code aanmaken.

Wie geen aanspraak maakt op een gratis test, kan ook een CTPC-code aanvragen voor een betalende test via www.mijngezondheid.be.