Werken Staatsbaan: heraanleg rijweg en fietspad

Gepubliceerd op donderdag 8 maart 2018 14.53 u.
Aquafin en de gemeente voeren samen werken uit aan de Staatsbaan. De rioleringswerken en erosiewerken zijn uitgevoerd. Vanaf 11 maart 2019 wordt er gewerkt ter hoogte van het af- en oprittencomplex van de E314.

Wat?

Aquafin en de gemeente voeren samen rioleringswerken, erosiewerken, de heraanleg van de rijweg en de aanleg van een nieuw vrijliggend fietspad uit. De rioleringswerken en erosiewerken zijn al uitgevoerd.

Met dit project wil Aquafin het afvalwater van Bekkevoort-centrum dat nu nog in de Vijversloop belandt, aansluiten op het bestaande rioleringsnetwerk dat afwatert naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Diest. Het gaat om het afvalwater van zo’n 2.130 inwoners dat bijkomend zal worden opgevangen en gezuiverd.

Fasewissel ter hoogte van op- en afrittencomplex E314 in week van 13 mei 2019

In de week van 13 mei 2019 gaan de werken op de Staatsbaan ter hoogte van het op- en afrittencomplex met de E314 een nieuwe fase in. Verkeer vanuit Bekkevoort kan dan weer de oprit van de E314 richting Leuven nemen. Wie op de E314 rijdt en vanuit Lummen komt, kan dan terug richting Diest rijden.
Volgens de huidige planning van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) duren de werken nog ongeveer een maand en zal vervolgens in een laatste fase, tijdens de eerste week van juli 2019, de aansluiting met de op- en afrit van de E314 (kant Assent) gemaakt worden. De op- en afrit zal in die periode 2 dagen volledig afgesloten worden. Welke dagen dat precies zullen zijn, wordt de komende weken samen met de aannemer bekeken.

Werken (riolering en wegenis) vanaf 6 mei 2019

Tussen 6 mei 2019 en 12 juli 2019, afhankelijk van de weersomstandigheden, voert de aannemer riolerings- en wegeniswerken uit op de N2 tussen de Ballaarstraat en de Nieuwstraat (fase 3 -deel 2) waardoor de verkeersituatie wijzigt:

 • Het gemotoriseerd verkeer kan de N2 in beide richtingen gebruiken mits een snelheidsbeperking:
  • Richting Diest vanaf Ballaar tot Nieuwstraat: 50km/u
  • Richting Leuven vanaf Nieuwstraat tot E314: 50km/u
  • Richting Leuven vanaf E314 tot E314: 30km/u
  • Richting Leuven vanaf E314 tot Ballaar: 50km/u
 • Het fietspad richting Leuven wordt opgeheven. Fietsverkeer richting Leuven wordt geleid naar de overzijde van de N2 alwaar een dubbelrichtingsfietspad wordt ingesteld.

Geen omleiding

Er komt geen omleiding. Er is altijd doorgaand verkeer in twee richtingen mogelijk. Af en toe moet er wel met verkeerslichten gewerkt worden.

Het fietspad richting Leuven wordt wel opgeheven tijdens de werken aan het op- en afrittencomplex E314. Fietsverkeer richting Leuven wordt geleid naar de overzijde van de Staatsbaan waar dan een dubbelrichtingsfietspad is..

Bus

Vanaf 11 oktober 2018 kunnen de bussen van De Lijn de halte Assent – Oprit A2 richting Diest opnieuw bedienen.
Deze halte is volledig afgewerkt.

Carpoolparking

De carpoolparking blijft gedurende gans de werken open.

Waar?

Staatsbaan, tussen Steenberg/Kerkhofweg en de Nieuwstraat in Assent. 

Er wordt in verschillende fases gewerkt. Momenteel bevinden de werken zicht in fase 3 (Ballaar tot Nieuwstraat)

 • Vanaf 11 maart 2019 tot vermoedelijk bouwverlof (12 juli) 2019
  Over een afstand van 200m, ter hoogte van het op- en afrittencomplex E314, wordt het fietspad aan de noordzijde van de Staatsbaan geoptimaliseerd en de indeling van de rijstroken richting Bekkevoort aangepast.
  • Er is een gewijzigde verkeerssituatie aan op- en afrittencomplex tijdens deze werken:
   • Verkeer op de Staatsbaan vanuit Bekkevoort kan de oprit van de E314 richting Leuven tijdens de werken niet nemen. Om vanuit Bekkevoort via de E314 richting Leuven te rijden, is een omleiding voorzien via het op- en afrittencomplex in Halen. Wie vanuit de richting Diest/Assent komt, kan wel nog gebruik maken van de oprit richting Leuven.
   • Ook de afrit Bekkevoort op de E314, richting Diest, kan tijdens de werkzaamheden niet gebruikt worden voor verkeer dat naar Diest/Assent wil rijden. Verkeer dat naar Diest of Assent wil rijden, komende van de E314 uit de richting van Lummen, moet de snelweg eerder verlaten en gebruik maken van het op- en afrittencomplex in Halen. Wie richting Bekkevoort wil, komende van de E314 uit Lummen, kan nog steeds gebruik maken van de afrit
 • Tussen 6 mei 2019 en 12 juli 2019, afhankelijk van de weersomstandigheden, voert de aannemer riolerings- en wegeniswerken uit op de N2 tussen de Ballaarstraat en de Nieuwstraat (fase 3 -deel 2) waardoor de verkeersituatie wijzigt:
  • Het gemotoriseerd verkeer kan de N2 in beide richtingen gebruiken mits een snelheidsbeperking:
   • Richting Diest vanaf Ballaar tot Nieuwstraat: 50km/u
   • Richting Leuven vanaf Nieuwstraat tot E314: 50km/u
   • Richting Leuven vanaf E314 tot E314: 30km/u
   • Richting Leuven vanaf E314 tot Ballaar: 50km/u
  • Het fietspad richting Leuven wordt opgeheven. Fietsverkeer richting Leuven wordt geleid naar de overzijde van de N2 alwaar een dubbelrichtingsfietspad wordt ingesteld.

Wanneer?

Op 11 maart 2019 starten de werken aan het op- en afrittencomplex van de E314.

Volgens de huidige planning (weersafhankelijk) zijn deze werken voor het bouwverlof in juli 2019 afgerond.

Voorgeschiedenis

De nutsmaatschappijen zijn gestart met de voorbereidende werken eind april 2017.

Op 16 augustus 2017 startte de aannemer met grotere werken in fase 1 gedurende enkele weken. De aannemer is momenteel nog steeds bezig met werken in fase 1.
Er blijft doorgaand verkeer in twee richtingen mogelijk. Af en toe moet er wel met verkeerslichten gewerkt worden. Deze werken zitten momenteel in de afrondingsfase.
Op 15 mei 2018 startte de aannemer ook met werken in fase 2.

Op 2 juli 2018 werd de Staatsbaan tussen Kerkhofweg en Ballaar terug opengesteld. 

 

Hou er wel rekening mee dat de planning van de werken informatief is en steeds afhankelijk van onvoorziene omstandigheden (o.a. weerverlet).

Bijlagen