Vaccinatiecentrum Webbekom klaar voor opening

Gepubliceerd op dinsdag 11 januari 2022 15.20 u.
Het vaccinatiecentrum in Webbekom is helemaal klaar om vanaf donderdag 13 januari 2022 inwoners van de gemeenten Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem te vaccineren tegen corona. Op 11 januari 2022 vond een zogeheten dry-run plaats in dit vaccinatiecentrum.

Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn helemaal klaar om hun inwoners opnieuw tegen corona te vaccineren. Samen met de Eerstelijnszone Demerland is voor de boostercampagne een nieuw vaccinatiecentrum op het bedrijventerrein in Webbekom klaargemaakt. Het gebouw van Interleuven is vlot bereikbaar en ligt vlak naast de op- en afrit van de E314. Op die manier kunnen we de inwoners van Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem nog sneller én dichter bij huis vaccineren.

Op 15 september 2021 sloot vaccinatiecentrum Den Amer in Diest de deuren om er opnieuw volop culturele activiteiten te laten plaatsvinden. Sindsdien konden de inwoners van Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem terecht in de stadsfeestzaal van Aarschot. De vier besturen willen stad Aarschot nogmaals uitdrukkelijk bedanken voor de warme ontvangst, goede zorgen en vlotte samenwerking.

Dry-run

Vandaag vond de zogeheten dry-run plaats in het nieuwe vaccinatiecentrum. Met die generale repetitie werden alle procedures uitgetest zonder dat er effectief gevaccineerd werd. Een aantal ‘vrijwilligers’ doorliep als bezoeker het volledige vaccinatieproces. Op basis van deze test sturen we – waar nodig – bij om het vaccinatieproces zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Zo zullen we voor voldoende stewards aan de parking zorgen wanneer het centrum geopend is.

Alle medische medewerkers en niet-medische vrijwilligers zijn er 100% klaar voor en zijn enorm gemotiveerd om te starten.

Foto's vaccinatiecentrum Webbekom

Alle 18-plussers uitgenodigd

De eerste uitnodigingen voor het vaccinatiecentrum in Webbekom vertrokken op 30 december 2021. Alle uitnodigingen voor 18-plussers en kinderen van 5 tot 11 jaar zijn de deur uit. Het heeft daarom geen zin meer om je in te schrijven op QVAX. Wel blijft het belangrijk om je afspraak te bevestigen of te wijzigen.

In totaal werden zo’n 18.000 18-plussers uitgenodigd voor hun boosterprik met Moderna en een kleine 4.000 5 tot 11-jarigen voor hun 1ste en 2de pediatrische Pfizer-prik. Over de boosterprik voor 12- tot 17-jarigen is op dit moment nog geen nieuws (het vaccinatiecentrum wacht hierover verdere informatie af).

Op donderdag 13 januari 2022 worden de eerste 800 vaccins toegediend in vaccinatiecentrum Webbekom. Daarna worden dagelijks 1600 prikjes gezet. De organisatie ziet er op deze locatie iets anders uit. Zo zijn er nu 8 ‘kabinetten’ voorzien van een verkeerslicht. Makkelijker kan bijna niet: bij groen licht verwijst een medewerker je door naar het vrije kabinet. Bij rood licht vragen we om even te wachten.

Voor het eerst wordt er ook voornamelijk met Moderna gevaccineerd. Voor diegenen die op dit moment in quarantaine of isolatie zitten, wordt er in februari een extra prikmoment voorzien.

Alle vaccin-twijfelaars krijgen ook nog steeds de kans op een prik. Ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum op het nummer 013/39 19 19.

Callcenter

Sinds donderdag 30 december 2021 kunnen inwoners opnieuw bij het callcenter terecht met vragen over hun vaccinatie én om hun afspraak te bevestigen of wijzigen. Het nummer 013/39 19 19 is elke werkdag bereikbaar van 9u tot 16u.

Heb jij nog geen uitnodiging gekregen voor je boosterprik?

Alle inwoners (18+) uit Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn intussen uitgenodigd voor hun boosterprik. Je moet je uitnodiging per post of via e-mail niet af te wachten om je afspraak alte raadplegen.

Via www.myhealthviewer.be kan je nakijken op welke datum jouw afspraak gepland is. Je vindt er ook een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/ meteen bevestigen of verplaatsen. Bijvoorbeeld voor studenten kan dit interessant zijn. Als hun afspraak niet goed uitkomt in hun examenplanning kunnen ze met deze unieke code op de website hun afspraak verplaatsen of ze kunnen dit doen via het call center.

Heb je nog geen uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie van je kind (5-11 jaar)? 

Ook alle kinderen (5-11 jaar) werden inmiddels uitgenodigd voor hun eerste en tweede prik (drie weken later). Op 19 en 22 januari 2022 en op 9 en 12 februari 2022 opent het vaccinatiecentrum speciaal voor hen de deuren. Zo is er meer tijd voorzien voor de jongste bezoekers en worden ze op een leuke manier ontvangen. Ouders die met vragen zitten rond de werking van het vaccin, richten zich best tot hun huisarts of pediater.

Heb jij als ouder nog geen uitnodiging ontvangen per post? Dan kan je op www.myhealthviewer.be de uitnodiging terugvinden. Je vindt er een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je zelf een eerste en tweede afspraak maken via https://covidvaccin.doclr.be/.

Opgelet: deze uitnodiging ziet er net iets anders uit. Er is nog geen specifiek afspraakmoment vastgelegd. Als ouder kan je kiezen uit alle beschikbare momenten zodat je je kinderen samen kan laten vaccineren. De prikmomenten voor kinderen zijn dus énkel bedoeld voor kinderen. Het is dan niet mogelijk om het hele gezin (ouders + kinderen) te vaccineren.

Samen tegen corona

Alle besturen rekenen opnieuw op de verantwoordelijkheid van hun inwoners en streven naar een maximale bescherming via de boosterprik. Allemaal samen tegen corona! Hou zeker de gemeentelijke infobladen, websites en sociale media in het oog voor de meest recente informatie.

Meld je aan als vrijwilliger

Het vaccinatiecentrum in Webbekom is nog op zoek naar extra vrijwilligers, zowel met een medische als met een niet-medische achtergrond: onthaalmedewerkers, toezichthouders, callcentermedewerkers, artsen, apothekers, verpleegkundigen …

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het online formulier, dat te vinden is op www.diest.be/vrijwilligers-vaccinatiecentrum. De kandidaturen worden opgenomen in een databank.

Het vaccinatieteam screent de niet-medische kandidaturen en het coördinatieteam van Eerstelijnszone Demerland screent de medische kandidaturen. Nadien contacteert het vaccinatiecentrum alle vrijwilligers om hun inzet te bespreken.