Vaccinatie coronavaccin

Gepubliceerd op maandag 25 september 2023 15.40 u.
Op deze pagina vind je meer informatie over de vaccinatie van het coronavaccin. In het najaar van 2023 start een nieuwe (booster)vaccinatiecampagne.

Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden en voor wie werkt in de zorg. Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij je huisarts of apotheker. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Voor wie zijn de vaccins aanbevolen?

Met de COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • Iedereen vanaf 65 jaar
  • Personen die langdurig in een zorgvoorziening (zoals een woonzorgcentrum) verblijven
  • Personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het volledige overzicht staat op www.laatjevaccineren.be)
  • Alle personen met een verzwakte weerstand
  • Zwangere vrouwen
  • Personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen

Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat iedereen vrij om zich toch te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

De COVID-vaccinatie is beschikbaar vanaf midden september. De griepvaccinatie is later beschikbaar: vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Om te weten wanneer voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden, vraag je best advies aan je arts of apotheek. Ze geven je ook advies over het al dan niet samen geven van de twee vaccins. Het is belangrijk je bescherming op te bouwen vóór het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij je huisarts of apotheker. Zij plannen de momenten waarop ze vaccineren zelf in. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid stuurt je ook geen uitnodiging meer. Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst een griepvaccinatie aanbiedt. De COVID-vaccinatie wordt enkel aangeboden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico om zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent
  • Gebruik een papieren zakdoek als je hoest/niest en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
  • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.

Info

Alles over vaccinatie lees je op www.laatjevaccineren.be.


Via My Health Viewer kan je zelf je vaccinaties, medicatie, medisch dossier en andere gegevens raadplegen. Surf naar www.myhealthviewer.be


www.laatjevaccineren.be


Nieuwsberichten