Rode Kruis-Vlaanderen opent tijdelijk ‘pop-up’ noodopvangcentrum in Bekkevoort met 112 verblijfplaatsen

Gepubliceerd op donderdag 19 december 2019 15.22 u.
Het Rode Kruis opende op 6 januari 2020 een pop-up opvangcentrum voor 112 asielzoekers in verblijfscentrum Zozimus (Witteweg). Het betreft hier humanitaire noodopvang voor vooral families gedurende iets meer dan 5 weken. Alle bewoners zullen het centrum ten laatste verlaten op 13 februari 2020.

Overzicht veelgestelde vragen (FAQ) tijdelijk noodopvangcentrum

Update 22 januari 2020

Zoals in de eerdere berichten al meegedeeld, opende het Rode Kruis op 6 januari 2020 een pop-up opvangcentrum voor maximum 112 asielzoekers in verblijfscentrum Zozimus langs de Witteweg. Het betreft hier humanitaire noodopvang voor vooral families gedurende iets meer dan 5 weken. Alle bewoners zullen het centrum ten laatste verlaten op 13 februari 2020.

Stand van zaken werking opvangcentrum

Er verblijven momenteel 105 bewoners in het opvangcentrum. Het gaat om 31 families (58 volwassenen en 47 kinderen/minderjarigen waarvan twee baby’s) en 19 verschillende nationaliteiten.

De werking van het opvangcentrum zelf verloopt vlot. Daarnaast verloopt ook de samenwerking tussen de politie en het Rode Kruis prima dankzij de korte communicatielijnen.

Het Rode Kruis kan rekenen op een 20-tal vrijwilligers die hun steentje bijdragen.

Stuurgroep

Er is een stuurgroep opgestart. Via deze stuurgroep staan alle betrokken partijen (het Rode Kruis, het gemeentebestuur, de politie en het Agentschap Integratie en Inburgering) intensief met elkaar in contact, wordt er expertise uitgewisseld en worden alle aspecten van het tijdelijk noodopvangcentrum nauw opgevolgd.

Deze stuurgroep kwam voor een eerste evaluatie samen op 13 januari 2020. Op 27 januari 2020 is een volgende stuurgroep gepland.

Nog vragen?

Met je vragen en bezorgheden over het tijdelijk noodopvangcentrum kan je altijd terecht bij het Rode Kruis op het nummer 0475/94 15 15 (24/7 bereikbaar).

De verantwoordelijke voor het tijdelijk opvangcentrum in Bekkevoort is Veerle Rumen. Ook andere medewerkers met ervaring zorgen voor de nodige begeleiding. ’s Nachts is er toezicht voorzien.

Communicatie naar omwonenden

De omwonenden ontvangen deze informatie per brief (zie Bijlagen). De andere inwoners van de gemeente worden via de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente (website, sociale media, pers) op de hoogte gesteld. 

In het infoblad van februari 2020 verschijnt er ook een artikel over het opvangcentrum.


Overzicht veelgestelde vragen (FAQ) tijdelijk noodopvangcentrum

Bericht 7 januari 2020

Zoals in de infobrieven van 19 en 24 december 2019 al meegedeeld, opende het Rode Kruis op 6 januari 2020 een pop-up opvangcentrum voor 112 asielzoekers in verblijfscentrum Zozimus langs de Witteweg. Het betreft hier humanitaire noodopvang voor vooral families gedurende iets meer dan 5 weken. Alle bewoners zullen het centrum ten laatste verlaten op 13 februari 2020.

Nog vragen?

Op 3 januari 2020 vond in het gemeentehuis een infomarkt plaats waar burgers met hun vragen terechtkonden bij het Rode Kruis, het gemeentebestuur, het OCMW, het Agentschap Integratie en Inburgering en de politie.
Hiervoor ontvingen de buurtbewoners een uitnodiging via een infobrief op 24 december 2019.
De gemeente communiceerde alle informatie over dit tijdelijk opvangcentrum ook nog eens via de digitale communicatiekanalen (Facebook, Twitter en website). Daarnaast bezorgde de gemeente aan de perscontacten de nodige informatie om te verspreiden via hun mediakanalen.

Heeft u nog vragen? Met je vragen en bezorgheden over het tijdelijk noodopvangcentrum kan je altijd terecht bij het Rode Kruis op het nummer 0475/94 15 15 (24/7 bereikbaar).

De verantwoordelijke voor het tijdelijk opvangcentrum in Bekkevoort is Veerle Rumen. Zij is bijna 10 jaar actief in de opvang van asielzoekers en is centrummanager van het centrum in Leopoldsburg. Ook andere medewerkers met ervaring zorgen voor de nodige begeleiding. ’s Nachts is er toezicht voorzien.

Er is een stuurgroep (gemeentebestuur, Rode Kruis, politie en Agentschap Integratie en Inburgering) samengesteld die de opvolging van dit project zal verzekeren.

Communicatie naar omwonenden

De omwonenden ontvangen deze informatie per brief (zie Bijlagen). De andere inwoners van de gemeente worden via de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente (website, sociale media, pers) op de hoogte gesteld. 


Bij Bijlagen vind je de berichten (infobrieven) van 19 en 24 december 2019 terug.