Tentoonstelling zussen Stas

Gepubliceerd op vrijdag 30 november 2018 9.24 u.
De zussen Stas, Berthy (Ina Staberg) en Lieve, stellen hun kunstwerken tot eind december 2018 tentoon in het gemeentehuis van Bekkevoort.

De zussen Stas brengen elk op hun eigen karakteristieke wijze hun kijk op de wereld over in hun kunstwerken. Als je goed kijkt naar hun schilderijen en foto’s met en zonder woorden, dan zie je dat de natuur overal intens aanwezig is en dat hun sociaal engagement nooit veraf is. Misschien studeerden ze juist daarom voor lerares.

Kunstzinnige zussen

Ina werd in 2006 tot eerste stadsdichter van Diest verkozen. Zij was de 3de officieel aangestelde stadsdichter in Vlaanderen (de 1ste vrouw). Samen met haar man, Fred Jonckers, heeft zij in Diest 20 jaar lang de Literaire Culturele Kring Apollo geleid en elke maand een schrijver uitgenodigd. Ook in Bekkevoort en Tielt-Winge mochten zij meermaals een schrijver uitnodigen in de raadzaal of de bibliotheek.

Ina schrijft sinds 1980 gedichten, verhalen en romans. In 2006 kreeg zij, al schilderend met de kleinkinderen, de smaak te pakken om zelf ook die creatieve toer op te gaan. 

Zus Lieve was al eerder bezig met het weergeven van haar gedachten, gevoelens en verhalen op doek in kleur en met allerlei elementen uit haar omgeving.

Niemand schrijft voor zichzelf alleen: je wil het delen en je hoopt er een reactie op te krijgen. Ook schilderijen wil je tonen aan een publiek. Zo konden ze allebei al meermaals deelnemen aan groepstentoonstellingen, o.a. in Halen, Hasselt, Herkenrode, Breda, Diest, Tielt-Winge, Testelt en in de Plantentuin van Meise waar Ina door FedOS met de Poeziëprijs Natura Artis Magistra werd bekroond. Onlangs was ze ook laureaat in Torhout tijdens de Poëzieprijs Met open blik – 100 jaar Groote Oorlog. 

De zussen Stassen zitten nog altijd niet stil. Zo werkt Ina momenteel aan De Tocht naar het licht, een roman over 400 jaar Gasthuiszusters Augustinessen in Diest. Het boek wordt in oktober 2019 voorgesteld. En zus Lieve schildert voort.
Ook de andere zussen zitten niet stil en kom je wellicht hier en daar eens tegen. 

Speciaal boek tijdens tentoonstelling

De maand december is voor de zussen Stas heel speciaal. Creatief werk mogen tonen in het dorp uit de ‘jonge’ jaren is fantastisch. Tijdens de tentoonstelling kunnen ze ‘oude’ en nieuwe kennissen ontmoeten.

Voor deze gelegenheid zal er een speciaal boek liggen waarin je herinneringen, anekdotes of zomaar een zin of woord kan opschrijven. Daarmee zullen Ina en Lieve, op hun eigen creatieve wijze, iets maken om op het juiste moment te tonen aan het grote publiek.

Praktische info