Tekenwedstrijd "Een proper Bekkevoort bekoort nog meer"

Gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2018 11.09 u.
In de strijd tegen de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek organiseerde de gemeente een tekenwedstrijd. De zes winnaars zijn nu één jaar lang zwerfvuilambassadeur voor de gemeente Bekkevoort.

Niemand wil in een vuile straat wonen, wandelen langs een gracht of berm vol zwerfvuil of spelen op een pleintje vol blikjes … Je afval in een vuilnisbak werpen kost geen moeite, maar blijkt toch voor veel mensen letterlijk een stap te ver.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil. Het is een samenwerking van OVAM, Fost Plus, VVSG en de lokale overheden. In de strijd tegen de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek ondersteunt Mooimakers de gemeente Bekkevoort sinds 2016 via een coachingtraject, om de gemeente te helpen om een effectief en efficiënt zwerfvuilbeleid uit te bouwen.

Naast de jaarlijkse zwerfvuilactie neemt de gemeente ook het nodige initiatief om een efficiënt vuilbakkenplan op te stellen. Eveneens probeert de gemeente de hotspots met veel zwerfvuil te lokaliseren en hier een gepaste oplossing aan te bieden.
Aangezien zwerfvuil dikwijls een probleem is van gedrag en mentaliteit, is en blijft sensibilisering voor jong en oud van groot belang. Om de eigen inwoners en de bezoekers van onze gemeente de juiste boodschap mee te geven, probeert de gemeente dit in het straatbeeld duidelijk kenbaar te maken. Hiervoor deed de gemeente een beroep op de scholen en jeugdbewegingen.

Winnende tekeningen als affiche op straatvuilnisbakken

De leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Verre Kijker hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en hun tekentalent op papier gezet. De gemeente ontving maar liefst 40 kleurrijke tekeningen. Een jury koos hieruit een 6-tal winnaars, waaronder een hele klas (!), op basis van originaliteit en bruikbaarheid van de tekening in het kader van de strijd tegen het zwerfvuil.

De winnende tekeningen zullen in het straatbeeld zichtbaar zijn als affiche op straatvuilnisbakken.
Onderstaande gelukkige winnaars zijn één jaar lang zwerfvuilambassadeur voor de gemeente Bekkevoort:

  • Rube Alleman
  • Nina Willems
  • Medina Kustermans
  • Jesse Forceville
  • 3de kleuterklas gemeentelijke basisschool
  • Marnicq Stockmans

Hun tekeningen vind je hieronder als bijlage terug.

Filmpje

De leerlingen van de derde graad van de school ’t Minnepoortje in Assent hebben zelfs een filmpje tegen zwerfvuil gemaakt. 
Dit filmpje bekijk je op de gemeentelijke Facebook-pagina.

Via deze weg bedanken de gemeente en het team van Mooimakers iedereen die een tekening maakte en meewerkte aan het mooie filmpje, van harte voor hun medewerking in onze strijd tegen zwerfvuil!