REGIO OO(g)ST ‘boeren’

Gepubliceerd op dinsdag 3 mei 2022 9.45 u.
Lokaal bestuur Bekkevoort bundelt samen met 18 andere gemeenten, cultuur- en gemeenschapscentra uit het oostelijke deel van de provincie de krachten in het project REGIO OO(g)ST ‘boeren’. In juni starten we met twee theaterstukken op de boerderij en een familiezondag in het kader van dit project.

Met dit initiatief vestigen we drie jaar lang de aandacht op het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd. Via cultuur brengen we een ode aan de landbouwer. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren immers niet makkelijk. Vandaar de oproep voor meer respect voor de mens achter ieders voedsel. Onze boeren verdienen dat, voor alles wat ze doen, dag in dag uit.

In juni starten we met twee theaterstukken op de boerderij en een familiezondag.


Theaterstuk ‘Boeren’ (met Katrien Pierlet, Gert Jochems, Hans Van Cauwenberghe)

 • Waar? Patatjeshoeve, Koningsbos 17, 3460 Assent.
 • Wanneer? Vrijdag 3 juni 2022 om 20u en zaterdag 4 juni 2022 om 15u en 20u.
 • Kostprijs? 14 euro. Tickets te koop op www.regio-oost.be.

Erik Vlaminck weet steevast maatschappelijk engagement te combineren met mooie en toegankelijke teksten. Met ‘Boeren’ schreef hij – tijdens zijn verblijf op een boerenhof - het verhaal van twee boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit een gezin waar niemand iemand aanraakt. Kent ge dat, zo’n manier van leven? Meer zwijgen dan spreken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Broederhaat en broederliefde vechten hier om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Boerenmiserie ... Ontroerend schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.

Dit stuk schetst treffend het onzekere leven van onze landbouwers, onder meer door de botsing tussen de klimaatproblemen en de moderne landbouw kunnen zij geen kant op en zijn ze aan handen en voeten gebonden: wetten, regeltjes, de banken … Ook is er de druk van hun eigen familie natuurlijk.


Familievoorstelling: De Stadsboerin (Lady Angelina)

 • Waar? Patatjeshoeve, Koningsbos 17, 3460 Assent.
 • Wanneer? Zondag 5 juni 2022 om 11u en 14u.
 • Kostprijs? 5 euro. Tickets te koop op www.regio-oost.be

Lady Angelina leeft als een echte boerin, alleen doet ze dat in de stad. Ze heeft haar vroegere circusleven met bijhorende woonwagen ingeruild voor de grote stad! Maar ook daar blijft ze dus boerin. Want zeg nu zelf, ken jij veel mensen in de stad die een varkentje adopteren ? En ken jij veel groenteboeren die op hun dak een moestuin hebben? Lady Angelina maalt er niet om en tuiniert onverstoorbaar verder, intussen vogeltjes lokkend met haar fluitjes. Zodra ze haar zingende zaag ontplooit, zijn we vertrokken voor een grasgroene trip!

In een aaneenschakeling van vertelsels en liedjes bewijst Lady Angelina dat er zowel in de stad als op het platteland mogelijkheid is om creatief te zijn rond natuur, dieren en planten. Een heerlijke muzikale voorstelling vol leuke groenteliedjes en zotte instrumenten. Wie weet lust je na afloop wel spruitjes?!


Familiezondag met randanimatie op de boerderij

 • Waar? Patatjeshoeve, Koningsbos 17, 3460 Assent.
 • Wanneer? Zondag 5 juni 2022 van 11u tot 17u.
 • Kostprijs? Gratis (geen reservatie nodig).

Bamm-workshop Upcycling waardevol kosteloos materiaal (15u-17u, 6-9 jaar)

Oude voorwerpen uit de vuilnisemmer redden en er iets nieuw van maken. Dat is upcycling! Een stofzuiger voor vieze luchtjes, een helm om boze gedachten te verjagen, een telefoon om door de tijd te reizen. Laat je inspireren door hedendaagse kunstenaars en duik de afvalcontainer in om de uitvindingen van de toekomst te ontwerpen. Je tovert afvalmaterialen om tot een wonderlijk nieuw design.

Bamm-workshop Aanbouwconstructie met hooi en bamboe (11u-17u)

Dit is een doorlopende in-en uitloop workshop voor alle leeftijden.
In het begin liggen er enkele balen hooi, een stapel bamboestokken en een hoop nylonkousen. Op het einde staat er een unieke constructie met de meest bizarre vormen. Hooi kan je vlechten, stapelen, binden en plakken. Je kan het ook in nylonkousen stoppen en dan duwen, sjorren en knopen waardoor er bijzondere vormen ontstaan. Met bamboestokken bouw je, samen met alle andere deelnemers, een constructie waarin je je hooivormen aanbrengt. Naargelang je inspiratie maak je het klein of groot. Leef je uit met een bijzonder materiaal met de geur van vroegere tijden of het echte platteland. 

Wat staat er nog op het programma?

 • Boerengolf
 • Springkasteel
 • Wandelzoektocht van 4 km in een lus (vertrek en aankomst boerderij)
 • Kookworkshop rond lekkere dessertjes
 • Kinderboerderij
 • Nog een aantal verrassingen … 

Info

www.regio-oost.be (tickets hier ook te koop)

Aangepaste verkeerssituatie (politieverordening)