Punt 18 bubbelommetje - gezondheidsvoordeel 2

Op dit punt kan je ervoor kiezen om het bubbelommetje uit te breiden door gebruik te maken van de verbindingslus. Als je nu naar rechts gaat en de bruine bordjes volgt, kom je op het groene ommetje terecht en kan je nog eens 4,7 km extra wandelen. 

Liever geen uitbreiding, volg dan de blauwe bordjes naar links.

Wandelen helpt...
...voor spieren en botten

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel wandelt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

Wandelen helpt...
...voor hart en bloedvaten

Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50% als mensen één uur per week actief zijn.

Wandelen helpt...
...voor de longen

Wie veel wandelt vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

Wandelen helpt...
...tegen diabetes

Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58%.

Wandelen helpt...
...voor de hersenen

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50%. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

Wandelen helpt...
...tegen depressie

Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

Wandelen helpt...
...voor de nachtrust

Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

Wandelen helpt...
...tegen overgewicht

Een uur stevig doorwandelen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden, zes kilo in een jaar.

Wandelen helpt...
...voor de darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

Wandelen helpt...
...tegen (bepaalde soorten) kanker

Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Voor andere soorten kanker is dit verband (nog) niet aangetoond. Veel van de genoemde gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd elke dag blijft wandelen. Maar wie vandaag begint, voelt zich meteen meer ontspannen en krijgt een beter humeur. Na een week zal je al merken dat je conditie verbetert.

Dit bubbelommetje kwam tot stand met de steun van ELFPO - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Deel deze pagina