Punt 01 en 02 bubbelommetje – inleiding en VC Bekkevoort

Welkom in Bekkevoort en op het bubbelommetje...

Geschiedenis Bekkevoort

Bekkevoort vormt samen met Assent en Molenbeek-Wersbeek vanaf 1977 de fusiegemeente Bekkevoort. Het huidige centrum heeft zich gevormd rond de kerk aan de Staatsbaan Leuven-Diest. De naam Bekkevoort is gevormd uit de Germaanse persoonsnaam Baco en voorde, doorwaadbare plaats in een beek of rivier. Hij slaat op de overgang van de oude baan naar Zichem, nu de Steenberg, over de Vijversloop. In die omgeving lag het oude dorpscentrum.

Bekkevoort is een prinselijk dorp. Letterlijk, want prinsen en ridders drukten hun stempel op de geschiedenis. Dat begon in 1229 toen de Commanderij van de Duitse Orde een vestiging opende in het dorp. Er verbleven 11 ridders. Rond 1500 kwam Bekkevoort in handen van het Huis Oranje-Nassau. De prinsen van Oranje plantten volop dennenbossen aan om te jagen en daar vind je tot vandaag nog de restanten van.

Bubbelommetje

In 2020, 2021 en 2022 werd er meer dan ooit beroep gedaan op onze veerkracht. De uitbraak van het virus, de bijna eeuwigdurende lockdown en alle bijhorende maatregelen die zijn afgekondigd, hebben een invloed op de mentale gezondheid van bijna iedereen. Uit angst om besmet te geraken durven sommigen ouderen minder buiten te komen en daardoor minder te bewegen. Om ouderen uit hun isolement te halen en terug aan het sporten te krijgen, wil de gemeente Bekkevoort een extra wandelommetje inrichten binnen de gemeente. 

Het ommetje is bewegwijzerd en heeft een aantal mogelijkheden:

  • U kan dit bubbelommetje uitbreiden door de verbindingslus (bruine bordjes) te maken naar een al bestaand ommetje. Hierdoor komt er nog eens 4,7 km bij het bubbelommetje.
  • U kan dit bubbelommetje korter maken door onderweg te kiezen voor de korte lus (blauwe bordjes). De afstand van de korte lus is 5,5 km.
  • U kan dit bubbelommetje langer maken door onderweg te kiezen voor de lange lus (paarse bordjes). De afstand van de lange lus is 6,7 km.

Doorheen de wandeling worden er QR-codes opgehangen bij bezienswaardigheden, maar ook met tips voor fysiek en mentaal welzijn.

Veel plezier tijdens het bubbelommetje.

VC Bekkevoort

U ziet hier de terreinen van voetbalclub VC Bekkevoort. VC Bekkevoort werd op 22 april 1952 officieel opgericht. Op 21 mei 1952 sluit de nieuwe club aan bij de KBVB. Het eerste voetbalveld was aan de Oude Tiensebaan, honderd meter van de Staatsbaan. De eerste voorzitter was Jef Goedhuys, uitbater van het clublokaal 'Café de Tramhalt' aan de overkant van de Staatsbaan. Jef Goedhuys ruilde een eigen stuk grond met Juul Peeters om zo een geschikte plaats te verkrijgen voor het voetbalveld. VC Bekkevoort speelt nu in 3de provinciale. De club is een paar keer gepromoveerd naar 2de provinciale maar zakte het jaar erna terug naar 3de. Vanaf het seizoen 1975-76 tot 1994-1995 verbleef VC Bekkevoort in 4de provinciale. Vanaf voetbalseizoen 1995-96 tot 2000-2001 komt de club weer in 3de provinciale. In 1977 komt er een nieuw terrein (huidige locatie) langs de Oude Tiensebaan, verder op naar Scherpenheuvel.

Dit bubbelommetje kwam tot stand met de steun van ELFPO - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Deel deze pagina