Politiebesluit gouverneur: seizoensarbeiders in coronatijd

Gepubliceerd op woensdag 19 augustus 2020 14 u.
UPDATE 19 augustus 2020: De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft een nieuw politiebesluit genomen omtrent seizoensarbeiders in de provincie tijdens coronatijd. Dit nieuw politiebesluit van de gouverneur vervangt het besluit van 31 juli 2020.

Dit staat in het besluit van de gouverneur:

  • Werknemers uit het buitenland die zich inschrijven in een gemeente van de provincie Vlaams-Brabant als seizoenarbeider en die afkomstig zijn uit een land of een regio die in het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken als oranje of rode zone is aangeduid, moeten zich bij aankomst in de provincie meteen laten testen op het coronavirus COVID-19 en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.
  • De werkgevers in de provincie Vlaams-Brabant kunnen bij aanvang en nadien op regelmatige basis de temperatuur nemen van hun ingeschreven seizoenarbeiders met inachtneming van de regels van het sociaal overleg en dienen bij een verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen meteen een arts naar keuze te raadplegen.
  • De seizoenarbeiders worden op de bedrijven in de provincie Vlaams-Brabant tewerkgesteld in dezelfde, vaste groepen van maximaal 10 personen. Indien er in de groep bij iemand luidens artikel 2 een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een duidelijk vermoeden van besmetting bestaat, dient de ganse groep te worden afgezonderd in afwachting van het testresultaat.
  • Overtredingen van deze verordening worden bestraft met een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en met een geldboete van 26 tot 200 euro, of met één van die straffen alleen.
  • Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt vanaf de dag van bekendmaking in werking en dit tot en met 30 september 2020.
  • De lokale politie en de federale politie zijn belast met het toezicht op de naleving van deze verordening.
  • Dit besluit vervangt het besluit van 31 juli 2020.

Het volledige politiebesluit vind je bij Bijlagen.