Wie heeft #plekvrij voor opvang Oekraïense burgers?

Gepubliceerd op donderdag 24 maart 2022 8.45 u.
Door de oorlogssituatie ontvluchten heel wat Oekraïense burgers noodgedwongen hun land. België zal Oekraïners op de vlucht ondersteunen, onder meer voor huisvesting. Daarom zoekt ook het lokaal bestuur Bekkevoort solidaire burgers die #plekvrij hebben voor gevluchte Oekraïners.

Meld je #plekvrij voor gevluchte Oekraïners

Hoe verloopt de opvang van gevluchte Oekraïners?

België biedt gevluchte Oekraïense staatsburgers de kans om zich tijdelijk te vestigen in ons land en zet op vraag van de Europese regering een mechanisme voor tijdelijke bescherming op.
Concreet gaat het om personen met een verblijfsstatus (ofwel via een kort verblijf ofwel via het mechanisme voor tijdelijke bescherming dat op Europees niveau geactiveerd zal worden) die mogelijk een acute woningnood hebben. Oekraïners zullen een verblijfsstatus (A-kaart) in ons land krijgen, die hen meteen toegang geeft tot de arbeidsmarkt.

In eerste instantie zorgt een speciale taskforce Bescherming en Opvang van Oekraïners voor een acute opvang van 1 of 2 dagen.

Na die eerste fase wil de taskforce een netwerk van duurzame crisishuisvesting opzetten. Daarom lanceert de overheid een oproep naar solidaire burgers en organisaties die gevluchte Oekraïners voor een bepaalde periode willen opvangen. In die tussentijd kunnen de gevluchte Oekraïense burgers zich herorganiseren en in alle veiligheid hun verdere toekomst uitstippelen.

Heb jij #plekvrij voor gevluchte Oekraïners?

Heb je zelf een kamer/woning/flat/... vrij? Of kan je elders veilig onderdak bieden voor gevluchte staatsburgers uit Oekraïne? Vul het online formulier in en ons lokaal bestuur bezorgt jouw noodopvang aan de taskforce Bescherming en Opvang van Oekraïners die vervolgens alle verdere acties en contacten coördineert.

Inschrijven Oekraïners bij lokaal bestuur

Ben je een gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen? Maak dan niet zelf een afspraak, maar neem telefonisch contact op met de dienst burgerzaken op het nummer 013/46 05 62. Dan zoekt deze dienst samen met jou voor een geschikt moment om alles in orde te brengen.

Meld je #plekvrij voor gevluchte Oekraïners

10 tips voor het opvangen van een vluchteling


Meer info / nuttige links

www.info-ukraine.be

Op www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld.

Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt … Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.

Callcenter

Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke werkdag te bereiken via het nummer 02/488 88 88 van 9u tot 17u.

OEKRAÏNE 12-12

De leden van het Consortium 12-12 (Belgische Rode Kruis, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België) lanceren een gezamenlijke oproep voor de bevolking van Oekraïne.

OEKRAÏNE 12-12 wil geld inzamelen voor humanitaire operaties in Oekraïne, maar ook in de buurlanden waar we te maken zullen hebben met een toestroom van naar schatting meer dan één miljoen vluchtelingen.

https://www.1212.be/nl/ 

Rode Kruis 

https://www.rodekruis.be/oekraine/ 

Vlaanderen helpt Oekraïne

Dit is een initiatief van de Vlaamse Regering om alle uitdagingen voor onze regio naar aanleiding van het conflict in Oekraïne te bundelen op één platform voor alle lokale besturen. Een taskforce van de Vlaamse Overheid verzorgt de coördinatie en opvolging over alle Vlaamse beleidsdomeinen.

https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine 

Infolijn Vluchtelingenwerk Vlaanderen

  • Tel. Oekraïens: 02/225 44 21
  • Tel. Engels en Nederlands: 02/225 44 11
    • Elke werkdag 9u-12.30u

https://vluchtelingenwerk.be/infolijn