Opvoedingsondersteuning

Opvoedingsondersteuning heeft als doel om ouders steun te bieden bij het opvoeden van kinderen en jongeren. Tal van onderwerpen kunnen aan bod komen, bijvoorbeeld slapen en slaapmoeilijkheden, bedplassen en zindelijkheid, straffen en belonen, liegen, seksuele en relationele opvoeding, zakgeld... Deze gesprekken kunnen op de diensten zelf plaatsvinden, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van begeleiding bij je thuis. 

Waar kan je in Bekkevoort terecht voor adviezen of thuisbegeleiding?

Kind en Gezin (voor kinderen tot 3 jaar)
Ouders met kinderen tot 3 jaar kunnen met hun eigen verhaal en vragen over opvoeding terecht op het spreekuur opvoedingsondersteuning. Je kan je situatie bespreken met een medewerker van Kind en Gezin die geschoold is met pedagogisch advies. Dit kan in één gesprek of in enkele gesprekken van ongeveer één uur. Hij of zij kan samen met u op zoek gaan en je op weg helpen. Zo een spreekuur kan een hele hulp zijn.
Wil je meer informatie over het spreekuur opvoedingsondersteuning of wil je meteen een afspraak maken? Neem dan contact op met Kind en Gezin: tel 078/150.100

De opvoedingswinkel
In de opvoedingswinkel kan u terecht voor informatie en advies. Zij bieden ook pedagogische adviesgesprekken aan (maximum 5 gesprekken) en gaan samen met jou op zoek naar antwoorden op uw vragen. Zij geven ook vormingen en lezingen. Deze dienstverlening is gratis en anoniem.
Meer info: website opvoedingswinkel

CKG De Schommel (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning)
CKG De Schommel biedt verschillende vormen van opvoedingsondersteuning aan. Dit zowel in het CKG zelf als bij uw thuis:

  • Thuisbegeleiding: gezinnen bij wie het opvoeden even moeizaam verloopt, bieden zij de kans op thuisbegeleiding. Deze gratis begeleiding duurt enkele weken tot enkele maanden en richt zich zowel op het kind als het gezin.
  • Advies en training: met praktijkgerichte tips en oplossingsgerichte ondersteuning geven zij je hernieuwde kracht om de opvoeding van je kind positief en eensgezind aan te pakken. Vanuit hun kennis en ervaring denken ze met je mee en reiken tools aan om te werken aan opvoeding waarbij het positieve van je kind de bovenhand krijgt. De dienstverlening is gratis, wel vragen ze je inzet en engagement om actief deel te nemen aan de trainingen. Soms vragen ze een kleine bijdrage voor boeken en eten.
  • Dag- en nachtopvang: CKG De Schommel biedt ook dag- en nachtopvang voor kinderen tussen 0 en 12 jaar en korte opvang voor gezinnen in crisissituaties. Met de opvang start ook telkens de gezinsbegeleiding.

Meer info: website CKG De Schommel

Interessante websites over opvoeden

Ook via het internet kan je heel wat interessante informatie en tips vinden over opvoeden en opvoedingsondersteuning.

  • Groeimee.be: groeimee.be is een website over opvoeden. Je vindt er opvoedinformatie in dossiers en in filmpjes. In het opvoed-EHBO kan je per levensfase van uw kind antwoorden vinden op vragen die vaak gesteld worden.
  • Gezondopvoeden.be: gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (van 2 tot 12 jaar) gezond willen opvoeden. Thema's zijn onder meer een gezonde omgeving, bewegen, voeding en eetgewoontes, tabak en alcohol ...

Deel deze pagina