Online infosessies afval verminderen in huis en tuin in mei en juni 2021

Gepubliceerd op vrijdag 16 april 2021 9.45 u.
EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), in mei en juni 2021 gratis online sessies via Zoom die je kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven.

Net als meer dan 500 inwoners die de voorbije maanden deelnamen aan 22 infosessies, krijg jij ook de kans om je te laten inspireren over verschillende thema's:

Kringlooptuinieren in een notendop - maandag 3 mei 2021

Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! Tijdens deze online infosessie ontdek je hoe jij tuinafval kunt voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en ook creatief in de tuin kunt gebruiken. 

Kringlooptuinieren in een veranderend klimaat - donderdag 6 mei 2021

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Urban gardening - maandag 10 mei 2021

Wil je een groenere thuis, maar heb je slechts beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe je in een kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. We zullen het o.a. hebben over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen. Ook in een stedelijke omgeving en in kleine tuintjes kunnen we de kringloop sluiten. 

Bij je thuis composteren - donderdag 13 mei 2021

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente-, fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar je houdt ook de duurzame kringloop in stand. 

Snoeihout voorkomen en verwerken - maandag 17 mei 2021

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juist timing speelt een belangrijke rol. Ontdek hier verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waardoor het eigenlijk geen afval meer is, maar nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog zo veel meer te ontdekken in deze sessie!

Grasbeheer - donderdag 20 mei 2021

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Hiervoor hoef je geen groot tuinier te zijn. 

Voedselverlies voorkomen door correct koelkastbeheer - maandag 24 mei 2021

Een goede koelkastindeling behoed je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

Voedselverlies voorkomen door bewaartechnieken - donderdag 27 mei 2021

Ontdek hier hoe we voedselverlies kunnen voorkomen aan de hand van bewaartechnieken. Je leert er niet enkel welke invloed temperatuur heeft op je voeding (koelen, diepvriezen of koken), maar ook welke invloed het toevoegen van suiker, zout, azijn, alcohol,... heeft op voedingsmiddelen.

Voedselverlies voorkomen door koken met restjes - maandag 31 mei 2021

1/3e van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ontdek hoe we hier iets aan kunnen doen door te koken met restjes. Maak nieuwe creaties en laat je inspireren door allerlei combinaties in de restjesrecepten van Vlaco. Met restjes kan je nog alle kanten uit! Je hoeft geen keukenprinses, beroepskok of ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!

Pesticidenvrij beheer - donderdag 3 juni 2021

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

Praktisch

Elke online les start om 19u en duurt 1,5 uur. Om ten volle te kunnen deelnemen aan de sessie, heb je nodig: een laptop met camerafunctie en stabiele internetverbinding.

Inschrijven

Schrijf je in door te mailen naar afvalpreventie@ecowerf.be.

Je krijgt nadien een bevestigingsmail en je ontvangt een Zoom-link vlak voor aanvang. Inschrijving is gratis maar als je je inschrijft, rekenen we er wel op dat je deelneemt.