Ondersteun de bijen met bloemenpracht

Gepubliceerd op woensdag 12 augustus 2020 8.25 u.
Wil jij de bijtjes helpen door een bloemenveld aan te leggen? In het gemeentelijk infoblad van augustus 2020 vind je een bon voor een gratis zakje bloemenzaad voor een bloemenveld. Vul het strookje in en geef dit af aan het onthaal in het gemeentehuis in ruil voor een zakje bloemenzaad*.

De bij is de belangrijkste natuurlijke helper bij de bestuiving van veel waardevolle land- en tuinbouwgewassen en wilde flora. Wist je dat de meeste gekweekte fruitsoorten afhankelijk zijn van kruisbestuiving door de honingbij? In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok rond de afname van de bijenpopulaties alsmaar luider. Dit is een verhaal van verlies voor land- en tuinbouw én biodiversiteit. De provincie Vlaams-Brabant promoot naar gemeenten en inwoners de aanleg van bloemenakkers en -veldjes.

Hoe kan ik de bij ondersteunen?

Zaai een bloemenveld. In een bloemenveld zit een divers mengsel van stuifmeelrijke bloemen, de ideale maaltijd voor bijen. Zaaien kan tot eind september zodat je volgend jaar vanaf de lente tot het najaar kan genieten van de kleurrijke bloemenpracht. 

Wil jij de bijtjes helpen door een bloemenveld aan te leggen? Haal je gratis zakje bloemenzaad* af in het gemeentehuis aan het onthaal tijdens de openingsuren.

Het zakje is goed om een bloemenveldje van 40 m² in te zaaien en bevat dit fleurige mengsel: dille, blauwe korenbloem, grote klaproos, boekweit gele ganzenbloem, slangenkruid, muskuskaasjeskruid en akkervergeet-mij-nietje.


* Zolang de voorraad strekt