Ondersteun de bijen met bloemenpracht

Gepubliceerd op vrijdag 5 mei 2023 9.45 u.
Wil jij de bijtjes helpen door een bloemenveld aan te leggen? In ons infoblad van mei 2023 vind je een bon die je aan het onthaal in het gemeentehuis (elke werkdag 9u-12u of tijdens de afspraakmomenten) kan inruilen voor een gratis zakje bloemenzaad (zolang de voorraad strekt).

De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. De voorbije jaren ging de bijenpopulatie sterk achteruit door ziektes, parasieten en voedseltekort.
Om de bij te helpen zijn er veel stuifmeelrijke bloemen nodig! Stuifmeel en nectar zijn immers hun ideale maaltijd. Hierin zitten eiwitten, vetten en vitaminen die de ontwikkeling van de bijen stimuleren.

Hoe kan ik de bij ondersteunen?

Zaai een bloemenveld. In een bloemenveld zit een divers mengsel van stuifmeelrijke bloemen, de ideale maaltijd voor bijen. Zaaien kan tot eind september zodat je volgend jaar vanaf de lente tot het najaar kan genieten van de kleurrijke bloemenpracht. 

Eén zakje is goed voor 40m² en bevat éénjarige planten om te zaaien in een bloemenakker. April en mei zijn ideale maanden om te zaaien. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Zaaien kan ook nog in september, met opkomst in de volgende lente.

Wil jij de bijtjes helpen door een bloemenveld aan te leggen? Haal je gratis zakje bloemenzaad* af in het gemeentehuis (elke werkdag 9u-12u of tijdens de afspraakmomenten).


* Zolang de voorraad strekt