Nieuwe PMD-zak van 90 liter vanaf 2024

Gepubliceerd op maandag 18 december 2023 14.50 u.
Naast de vertrouwde pmd-zak van 60 liter voert EcoWerf vanaf 2024 een nieuw en groter formaat pmd-zak in: een pmd-zak van 90 liter. Met de invoering van dit grotere formaat wil EcoWerf het correct sorteergedrag verder stimuleren.

Sinds de invoering van de uitgebreide blauwe pmd-zak in 2021 zamelen inwoners gemiddeld 23 kg pmd in per jaar. EcoWerf doet het zelfs nog beter en haalt een gemiddelde van 26 kg pmd per inwoner. Toch belandt er nog zo'n 22%* van het pmd bij het restafval. De invoering van de 90 liter-zakken maakt het nu makkelijker om pmd-afval van 2 weken aan te bieden.

Kostprijs

De grotere zak is steviger én verhoudingsgewijs goedkoper. In een 90 liter pmd-zak kan ruim een derde méér afval, voor maar 5 eurocent per zak extra. Dat is 4 euro per rol van 20 zakken. Een euro meer dan een rol van 20 zakken van 60 liter. Meer ruimte voor minder geld dus.

Waar kan je de nieuwe PMD-zak kopen?

De 90 liter pmd-zakken kan je vanaf 2024 kopen aan het onthaal in het gemeentehuis en bij enkele plaatselijke handelszaken.

Zwarte trekband

Zowel de 90 liter zakken als de zakken van 60 liter kregen zwarte trekbanden in plaats van de gekende rode trekbanden. De kleur van de trekband heeft geen invloed of de zak wel of niet wordt meegenomen. Enkel fout gesorteerde inhoud kan ervoor zorgen dat de pmd-zak wordt geweigerd. Wie nog pmd-zakken met een rode trekband heeft liggen, mag de zakken dus gewoon blijven gebruiken.