Meldpunt ratten en bestrijdingsplicht voor iedereen

Gepubliceerd op maandag 26 november 2018 12.36 u.
Onlangs heeft de gemeente een ratten meldpunt ingevoerd. Jij als inwoner kan via dit meldpunt aan de gemeente melden dat je in je omgeving ratten of ratsporen hebt waargenomen.

De bruine rat is vandaag de dag meer dan ooit aanwezig. Dit is te danken aan de afwezigheid van een streng winterseizoen. De ratten ondervinden nauwelijks nog hinder door temperatuurschommelingen en ze hebben de neiging om het ganse jaar door te kweken. Eén vrouwtjesrat kan zo'n 40 jongen per jaar voortbrengen die op hun beurt na drie maanden al geslachtsrijp zijn.

Meld hier de aanwezigheid van rattenĀ 

Hoe behandelt de gemeente je meldingen?

Onze medewerkers onderzoeken de meldingen en geven hier het gepaste gevolg aan:

  • De gemeente staat in voor de bestrijding van de bruine (en de zwarte) rat op openbaar domein, langsheen de (meeste) baangrachten en langsheen onbevaarbare waterlopen van derde categorie. Bij vaststelling van ratsporen plaatst de gemeente vergif (afgeschermd in een box of buis) in de gracht/waterloop.
  • De gemeente bestrijdt ratten niet op privéterrein. De wet schrijft voor dat “iedereen die een terrein of gebouw bezit, huurt of gebruikt” zelf aan rattenbestrijding dient te doen (wet van 2 april 1971).
    De gemeente raadt je aan om zelf de ratten te bestrijden die je opmerkt op je eigen terrein.
  • Afhankelijk van de aard van de gracht of waterloop valt deze onder bevoegdheid van de gemeente of van een andere water- of wegbeheerder. Als de gemeente niet bevoegd is, maakt de gemeente wel je melding over aan de bevoegde instantie.

Preventie en bestrijding

Klik hier voor tips om ratten te bestrijden in je eigen tuin
Bovendien vind je er ook tips om ratten op je terrein te voorkomen. Preventie is immers de beste bestrijding.