Hoppin, een nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen

Gepubliceerd op donderdag 6 juli 2023 16.16 u.
Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Dat doen ze door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen.

De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op plaatsen waar er meer reizigers vertrekken of aankomen zet De Lijn in op snellere en frequentere bus- en tramverbindingen. Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer, je reserveert dan vooraf een rit met de flexbus van de Lijn. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af.

Combimobiliteit

Centraal in deze nieuwe mobiliteitsvisie staat combimobiliteit. Combimobiliteit betekent dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij. Je wandelt of fietst bijvoorbeeld naar het station. Daar neem je de trein en dan de bus tot bij vrienden. Of je neemt de auto tot aan de Park & Ride, en neemt daar de tram of deelfiets naar het stadscentrum (voorbeelden afstemmen op locatie).

Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar moeten zijn voor iedereen.

Sinds 1 juli 2023 wordt Hoppin gefaseerd in realisatie gebracht. Het nieuwe net van De Lijn (fase 1) wordt uitgerold. En je boekt de flexbus (vroeger belbus) in Klein-Brabant, Vlaamse Ardennen en Aarschot-Diest al via de nieuwe Hoppincentrale (app of callcenter). Begin 2024 gebeurt de omschakeling van belbus naar flexvervoer ook in de rest van Vlaanderen.

Hoppinpunten

In het straatbeeld verschijnen ook steeds meer Hoppinpunten waar je vlot van het ene op het andere vervoermiddel kan overstappen. De Hoppin reisplanner zal je vanaf december 2023 kunnen gebruiken om je route te plannen.

Meer info

www.hoppin.be