Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil

Gepubliceerd op donderdag 2 februari 2023 14.57 u.
Op www.groenblauwpeil.be bereken je hoe klimaatbestendig je perceel is. Bovendien krijg je tips om (nog) beter te doen.

Het klimaat verandert en dat merken we ook in Vlaanderen aan alsmaar meer extreme weersomstandigheden. Soms kan het lokaal hard regenen. Tegelijk beleven we in de zomer vaak lange droge periodes. Een groene, klimaatbestendige inrichting van de publieke ruimte helpt overlast en schade door die buien te beperken. Bovendien is het aangenamer om in te wonen en te leven. Naast de herinrichting van de publieke ruimte is het ook mogelijk om je eigen perceel klimaatbestendig te maken!

Misschien zorgen intense regenbuien meermaals per jaar voor wateroverlast op je perceel. Mogelijks raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld. Of zie je dat je gras en groenten in je moestuin verdorren bij aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk.

Wil je weten hoe jouw perceel eraan toe is?

Doe de test op www.groenblauwpeil.be. Voed de online tool met de nodige gegevens over de inrichting van jouw perceel (o.a. hoeveel vierkante meter dak heb je en welk soort dak is het, is de oprit verhard, heb je een regenwaterput…) en je krijgt een score van A tot F én tips om (nog) beter te doen! Met een aantal maatregelen maak je je perceel groener én blauwer en dus klimaatbestendiger, in de mate van het mogelijke afgestemd op jouw specifieke situatie. Of, anders gezegd, je kunt tegelijk zorgen voor meer biodiversiteit én een beter, duurzaam gebruik van regenwater. Je kan er nu ook de ideale grootte van je regenwaterput berekenen.

Hulp nodig?

Wil je deze online tool graag samen met een medewerker van de dienst omgeving aan het loket doorlopen? Vul dan het formulier in. Onze medewerker neemt dan zo snel mogelijk met jou contact op.

Vraag deze hulp aan