Gemeentelijke basisschool trekt de kaart van digitalisering

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2021 14.19 u.
In het kader van de Digisprong hebben de gemeentelijke basisschool De Verre Kijker en het lokaal bestuur Bekkevoort besloten nog meer in te zetten op digitalisering. Extra middelen worden ingezet voor IT-infrastructuurwerken en de aankoop van IT-toestellen.

Elke leerling in het vijfde en zesde leerjaar heeft nu zijn eigen laptop. Ook voor het kleuteronderwijs en de eerste vier leerjaren zijn er extra IT-toestellen aangekocht.

Voordelen van digitalisering

De leerkrachten krijgen veel meer mogelijkheden om te differentiëren: zwakkere leerlingen kunnen meer op maat begeleid worden, sterkere leerlingen kunnen meer uitgedaagd worden met bijvoorbeeld extra oefeningen. De leerprocessen worden efficiënter, leerlingen worden beter opgevolgd.

De leerlingen krijgen gelijke onderwijskansen. Niet elk gezin heeft een goede computer in huis en dat verschil leidt tot ongelijkheid. 

Doordat alle leerlingen over dezelfde laptop beschikken, kan de leerkracht maximaal blijven focussen op de inhoud en kan de IT-coördinator van de school snelle ondersteuning bieden.

Het wordt ook veel makkelijker om afstandsonderwijs aan te bieden aan leerlingen die bijvoorbeeld ziek thuis moeten blijven. 

Laptops zullen de leraren niet vervangen, maar digitalisering biedt fantastische kansen voor meer onderwijskwaliteit: zwakkere leerlingen beter ondersteunen en sterke leerlingen meer uitdagen!