Gemeente Bekkevoort stelt thermografische kaart voor

Gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2019 13.51 u.
De gemeente stelt de thermografische kaart van Bekkevoort aan de inwoners voor op 13 november 2019 in PC De Kring. Op deze kaart/warmtefoto van de gemeente zien ze hoeveel warmte via hun daken verloren gaat. Deskundigen helpen de inwoners om de luchtfoto voor hun woning te interpreteren.

Tijdens de nacht van dinsdag 5 februari 2019 vloog een vliegtuig over het grondgebied van Bekkevoort en maakte opnames met een warmtecamera. De opnames of warmtebeelden zijn ondertussen verwerkt tot een thermografische kaart. Dit warmteverlies is een indicatie voor de mate waarin de daken geïsoleerd zijn. Een dak isoleren verhoogt het comfort van de woning en kan voor een flinke besparing op je energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo kunnen ook de inwoners hun steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Het warmteverlies op de thermografische kaart wordt weergegeven in 6 kleuren. Aan de hand van de kleurencode kunnen de inwoners in een eerste oogopslag zien of hun dak slecht, matig of goed geïsoleerd is. Het toekennen van de kleurencode is geen exacte wetenschap. Om de juiste kleur en de juiste interpretatie te kunnen geven aan een dak zijn er heel wat factoren waarmee rekening moet gehouden worden.

Voorstelling in primeur

De gemeente stelt de thermografische kaart aan de inwoners in primeur voor op woensdag 13 november 2019 om 19u in PC De Kring (Staatsbaan 221, 3460 Bekkevoort). Ze krijgen te horen hoe de luchtfoto tot stand is gekomen en wat de resultaten zijn inclusief beeldmateriaal. Daarna helpen deskundigen hen om de luchtfoto voor hun woning te interpreteren (+- 5 minuten).

Persoonlijk advies

Inwoners die niet aanwezig kunnen zijn op de infoavond, kunnen op een aantal vaste dagen een afspraak maken met een deskundige voor een gratis en persoonlijk advies voor de thermografische luchtfoto van hun woning. Deze data worden bekendgemaakt tijdens de toelichting en nadien via het gemeentelijke informatiekanalen. Tijdens de infoavond op 13 november 2019 kan je ook al een afspraak maken voor een persoonlijk advies.

Woning onzichtbaar op thermografische luchtfoto

Inwoners kunnen hun woning laten ‘blurren’ of vervagen. Ze moeten dit wel uitdrukkelijk voor 1 november 2019 bij de afdeling grondgebiedzaken in het @BEN-gebouw (omgeving@bekkevoort.be) melden.