Duurzame renovatie in Bekkevoortse bib verhoogt comfort

Gepubliceerd op dinsdag 10 december 2019 8.34 u.
De gemeente Bekkevoort renoveerde onlangs de bibliotheek op een duurzame manier waarbij de nadruk lag op minder energiegebruik en het verhogen van het comfort voor de bezoekers en het bibpersoneel.

Het verhaal van de bib in Bekkevoort begon eind jaren 90. De plannen werden toen gesmeed om een nieuw huis te voorzien waar al de Bekkevoortse boeken, van ridderverhaal tot roman een plaats zouden krijgen. Het werd een mooi gebouw, perfect om al deze boeken te bewaren.

In die tijd waren er evenwel minder klimaatridders dan nu. De bib was een goed gebouw, maar niet goed genoeg voor de klimaatbestendige gemeente die Bekkevoort nu wil zijn. 20 jaar later was de tijd rijp om het comfort in de bib te verhogen en dit met minder energieverbruik. De gemeente besloot het goede voorbeeld te geven en vroeg Interleuven om het een kleine make-over te geven. Stap voor stap wordt de bib verder geïsoleerd, net zoals veel mensen hun eigen huis beetje bij beetje renoveren.

Europese primeur

Het dak kreeg een nieuwe warme muts waarbij onder andere zeer innovatieve dunne isolatiematerialen gebruikt werden. Dit is een primeur in Europa.

Verlichting als dienst

De verlichting in het volledige gebouw is ook volledig vernieuwd. Meer licht, maar met 70% minder elektriciteit. De gemeente kocht overigens geen armaturen en lampen aan, maar koopt de dienst dat het licht altijd zal branden. Signify, de dienstverlener die de lampen doet branden, blijft eigenaar van de lampen en zorgt zo voor een optimaal hergebruik van grondstoffen en materialen indien deze vervangen of verplaatst worden.

Klimgeleider en planten

In de zomer is de laaghangende zon in de avond lastig. Het is deze zon die de ogen “verblindt”. Dit probleem is met een low tech-oplossing aangepakt. Een simpele klimgeleider en mooie planten die in de zomer de zon wat tegenhouden en in de winter (als ze geen bladeren hebben) de warmte binnen laten in het gebouw.