Demerland bundelt de krachten tegen corona: triagepunten in Aarschot en Diest en centraal telefoonnummer

Gepubliceerd op vrijdag 20 maart 2020 10.18 u.
De zes gemeenten (waaronder Bekkevoort) en de huisartsen van Eerstelijnszone Demerland bundelen de krachten in de strijd tegen het coronavirus en openen vanaf 20 maart 2020 om 12u triageposten om de spoedgevallen te ontlasten. Vanaf dan is ook het centraal telefoonnummer 016/24 27 50 actief.

Vanaf vrijdag 20 maart 2020 om 12u is voor alle inwoners van Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge het centraal telefoonnummer actief.

Heb je klachten van bovenste of onderste luchtweginfectie zoals hoesten, koorts, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden, neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts.

  • Ga NIET naar de spoedgevallen van het ziekenhuis
  • Bel NIET naar de spoedgevallen
  • Ga NIET in de wachtzaal zitten bij je huisarts

Indien je huisarts niet bereikbaar is, kan je bellen naar het centraal telefoonnummer
016 24 27 50. Een huisarts neemt dan telefonisch contact met je op en zal inschatten of je veilig thuis kan blijven, dan wel medisch onderzocht dient te worden in de triagepost. Kom dan liefst alleen of met maximum 1 begeleider.

Het centraal telefoonnummer en de triageposten zijn dagelijks geopend van 8u 's ochtends tot 20u 's avonds. Het centraal telefoonnummer is alleen bedoeld voor mensen met symptomen! Voor andere vragen rond het coronavirus blijft het federale nummer 0800/14 689 gelden.

Patiënten met symptomen mogen zich niet rechtstreeks bij de triageposten aanmelden, maar eerst hun huisarts of het centraal telefoonnummer bellen.
De huisartsen zullen dan beslissen of een consultatie in de triagepost noodzakelijk is.

Koen De Meester, voorzitter Eerstelijnszone Demerland: “Ik wil in naam van alle burgemeesters iedereen binnen Eerstelijnszone Demerland bedanken voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus. Niet alleen de huisartsen die de triageposten zullen bemannen, maar alle eerstelijnsprofessionals, alsook hun administratieve en logistieke ondersteuners. Alleen samen kunnen we deze vijand verslaan en daarvoor hebben we niet alleen de hulp van de professionals nodig. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door de richtlijnen strikt op te volgen en alle hygiënische maatregelen toe te passen.”

Bekkevoort draagt zijn steentje bij

De gemeente Bekkevoort en OCMW Bekkevoort verlenen volop hun medewerking aan dit project. Vijf personeelsleden zullen de nodige ondersteuning bieden voor de "bemanning" van het centraal telefoonnummer.