Coronacrisis: Overlegcomité bepaalt regels buitenterrassen

Gepubliceerd op zaterdag 24 april 2021 8.32 u.
Het Overlegcomité heeft op 23 april 2021 concrete uitvoering gegeven aan eerdere beslissingen over de paaspauze, de terrassen, evenementen en jeugd- en clubactiviteiten. Het Overlegcomité wijst ook op het belang van vaccinatie en de persoonlijke verantwoordelijkheid.

Bevestiging einde paaspauze (buitenbubbel, winkels en contactberoepen)

Het Overlegcomité herbevestigt het einde van de paaspauze op 26 april 2021. Dit wil zeggen dat mensen vanaf maandag 26 april 2021 mensen in groepen van 10 elkaar buiten mogen ontmoeten.

Ook winkeliers mogen vanaf maandag opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Je moet niet langer alleen winkelen. Je mag winkelen met één ander lid van het huishouden.

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – heropenen onder de verstrengde protocollen.

Terrassen

Zo werden de voorwaarden van de terrasopening als volgt vastgelegd:

  • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden)
  • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen
  • Enkel zitplaatsen aan tafel
  • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre aan tafel zitten
  • Geen bediening aan de bar
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen (wc), het terras te betreden of te betalen.
  • De openingsuren zijn beperkt van 8u tot 22u

Evenementen

Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei 2021. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen.

Dat betekent dat in mei 2021 buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd.

In juni 2021 zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen.

Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten

Jeugd- en clubactiviteiten

Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei 2021 activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.

Vanaf 25 juni 2021 zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk.

Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni 2021.

Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid

De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. Wanneer je een uitnodiging krijgt, ga daar dan meteen op in. Dit is niet alleen een ticket voor jezelf naar de vrijheid, maar voor ons allemaal.

Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan.


Bron: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-bepaalt-regels-buitenterrassen