Code oranje bos- en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

Gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2022 9.07 u.
Door de aanhoudende droogte en de voorspellingen over het uitblijven van enige betekenisvolle neerslag blijft het brandgevaar toenemen. Hierdoor geldt er in onze provincie code oranje in bos- en natuurgebieden en een vuur- en rookverbod.

Code oranje

Door de aanhoudende droogte en de voorspellingen over het uitblijven van enige betekenisvolle neerslag blijft het brandgevaar toenemen. De opschaling naar code oranje, hoog gevaar, geldt op de eerste plaats voor drogere natuurtypes: heidegebieden, naald- en loofbossen op zandbodems. Elders neemt het brandgevaar eveneens toe maar in mindere mate. De code oranje voor Vlaams-Brabant geldt vanaf 12 mei 2022 (10u).

Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos, kan je de actuele code voor de provincie Vlaams-Brabant raadplegen en kan je aanvullende informatie over de verschillende risicocodes vinden.

Vuur- en rookverbod

In opvolging van de opschaling naar code oranje omwille van de aanhoudende droogte heeft gouverneur Jan Spooren een gouveneursbesluit rond vuur- en rookverbod genomen (zie Bijlagen).