Campagne fietsveiligheid

Gepubliceerd op dinsdag 29 juni 2021 15 u.
UPDATE 29 juni 2021: de (positieve) resultaten van de fietsveiligheidscampagne zijn bekend.

Een uitvoerige evaluatie leerde de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) dat 7 op de 10 autobestuurders aangeeft dat ze dankzij de campagne met de blauwe bordjes ook effectief meer aandacht hebben gehad voor de veiligheid van fietsers.

De helft van de fietsers is door de campagne minder roekeloos geweest tegenover autobestuurders en hebben er meer op gelet dat autobestuurders hen opmerkten.

De VSV blikt terug op een zeer positieve samenwerking met 192 deelnemende gemeenten, waaronde de gemeente Bekkevoort.


Bericht 10 maart 2021

Vanaf 22 maart 2021 start de grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waaraan de gemeente Bekkevoort deelneemt.

In onze gemeente wordt er immers heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. Dat wil de gemeente warm blijven aanmoedigen, want fietsen levert alleen maar voordelen op!

Daarom doen we er vanuit de gemeente ook alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben: jij kan mee het verschil maken!

Positieve boodschappen voor fietsers en autobestuurders

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar.

De gemeente verspreidt positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. De gemeente geeft kleine geheugensteuntjes en vragen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.