Bye Bye Gazon

Gepubliceerd op maandag 29 april 2024 15.04 u.
Ons lokaal bestuur wil van Bekkevoort één groot bijenbuffet maken. Doe jij ook mee? Het is heel eenvoudig met enkele tips.

Door gazon te verticuteren, bespuiten, bekalken, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras. De natuurwaarde van zo’n strak gemillimeterd gemaaid gazon is nihil! Het gevolg is dat insecten, zoals vlinders en bijen, er geen bloemen meer vinden. Deze diertjes staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Als er geen insecten meer zouden zijn, dan zouden wij er ook niet meer zijn. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen. We kunnen deze diertjes makkelijk helpen: geef een stukje gazon terug aan de natuur, bijvoorbeeld door één vierkante meter niet meer te maaien.

Je maakt je tuin er ook hittebestendiger door: laat je gras wat langer groeien en je tuinbodem blijft op een warme zomerdag zo’n 3 graden koeler dan een strakke pelouse. Daardoor wordt je tuin minder snel dor bij langdurige droogte. Verder is het ook heel slim om, waar het kan, zo veel mogelijk hagen en bomen te planten. Probeer ook zo veel mogelijk beton en andere ondoordringbare bodems te ontharden. Zo kan regenwater veel beter de grond insijpelen. Plant gerust ook biologische bloembollen a` volonte´ en zorg tenslotte voor water in je tuin, al is het maar een schaaltje. Tuinvogels en insecten zoals bijen, hommels hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook drinken.

Tips

1. Laat je inspireren door Dieter Coppens

Surf naar www.byebyegazon.be. Zo ontdek je alle slimme tips van enthousiaste ambassadeur Dieter Coppens.

2. Word ook een slimme en … luie tuinier

Kies een stuk tuin en maai dit slechts 1 tot 3 keer per jaar (begin juni, begin augustus en eind oktober). Voer het maaisel altijd weg! Zo verarm je je grasmat en groeien er telkens meer bloemetjes in jouw tuin.

3. Registreer jouw vierkante meters en win een mooie prijs

Registreren kan snel en makkelijk door te surfen naar www.byebyegazon.be. Doe dit ten laatste op 30 juni 2024 en maak zo kans op een leuke prijs!

Het lokaal bestuur Bekkevoort neemt zelf ook deel aan deze actie met een aantal eigen terreinen. Je kan ze herkennen aan de bordjes die er worden geplaatst (zie afbeelding).

Info

www.byebyegazon.be