Brandpreventie in natuur- en bosgebieden op basis van kleurcodes

Gepubliceerd op donderdag 24 juni 2021 12.18 u.
In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich kunnen meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet vermeden worden.

Tijdelijk verbod vuur maken en roken in bossen en natuurgebieden

Natuur en Bos heeft een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.

Deze kleurcode wordt per provincie bepaald en gepubliceerd door Natuur en Bos op www.natuurenbos.be/waarschuwingen. Dit besluit inzake veiligheidsmaatregelen houdt in dat alle boswachters en natuurinspecteurs in alle bossen en een aantal natuurgebieden (tijdelijk) een bijkomende bevoegdheid krijgen en ter zake kunnen optreden.

Bij code geel van het risico op brandgevaar kunnen kampvuren in het kader van kampen onder gecontroleerde omstandigheden worden toegestaan. Bij code oranje of rood van het risico op brandgevaar blijft dit verboden.