Bibliotheek bekoort: bijkomende isolatie, verhoging comfort en energiebesparing

Gepubliceerd op donderdag 24 januari 2019 9.17 u.
De bibliotheek van Bekkevoort wordt binnenkort opgefrist. De gemeente gaat de bib stap voor stap bijkomend isoleren en het comfort in de bibliotheek verhogen en tegelijk energie besparen.

De dakbedekking van de bibliotheek wordt vervangen en krijgt een beter isolerende laag. Langs de inkom gaat er veel koude verloren. Dit wordt weggewerkt door middel van vacuümisolatie, simpelweg gebrand zand in een afgesloten zak zonder lucht. Dit materiaal isoleert voor dezelfde dikte drie tot vier keer beter dan de gangbare materialen. Door gebruik van dit materiaal in de muur en beperkt in het dak kunnen de bestaande deuren en de aansluiting van het dak op de regenpijpen behouden blijven wat een hele hoop werk en geld bespaart.

Rondleidingen

Het mooie bibliotheekgebouw is een gebouw dat goed is, maar energetisch niet goed genoeg is, als we met zijn allen klimaatneutraal willen worden. De gemeente besloot om het stap voor stap bijkomend te isoleren en het comfort in de bibliotheek te verhogen en energie besparen. Heb je interesse om meer te weten te komen hoe je het comfort in het huis kan verbeteren en minder aan energie te betalen? Passeer dan zeker eens langs de bibliotheek en houd deze website in het oog! Zo zullen er verschillende rondleidingen tijdens en na de werken gegeven worden waarbij je handige tips krijgt hoe je zelf aan de slag kan.

De foto bij dit artikel toont het warmtebeeld van de bib voor de werken. Wit en rood geven aan waar warmte verloren gaat, groen en blauw zijn beter geïsoleerd. Na de werken krijgen we een heel ander beeld te zien.

See2Do!

Zien om te doen, dat is het principe van het See2Do! Interreg project waarmee de gemeente Bekkevoort in samenwerking met Interleuven middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling naar de regio haalt.

Bekkevoort koopt zo ook nieuw licht. Je hoort het goed, geen nieuwe lampen maar de “dienst” licht wordt aangekocht. Dat is net zoals je een elektrische auto huurt in plaats van er een te kopen. Elk jaar betaalt Bekkevoort een bedrag waarvoor het bedrijf Signify kwalitatieve lampen installeert en gewoon zorgt dat het licht brandt.
Deze vernieuwing betaalt zichzelf terug. Zo wordt tot 70% aan energie bespaard voor de verlichting: dit zorgt voor minder uitgaven voor de gemeente op lange termijn.
De gemeente Bekkevoort toont zich bovendien ook koploper op gebied van circulair aanbesteden. Signify zal zo ná het contract de behuizing van de lampen makkelijk kunnen herbruiken of aanpassen met de nieuwste led’s zonder de lampenbehuizing weg te gooien. Een mooi voorbeeld van slim materiaalgebruik.