Bevolkingsonderzoek screening borstkanker

Gepubliceerd op woensdag 8 mei 2019 9.41 u.
Het Vlaams bevolkingsonderzoek Borstkanker spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. In juni 2019 komt de Mammobiel weer naar Bekkevoort.

Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Hoe neem ik deel aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?

  • Via de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt
  • Met een voorschrift van je (huis)arts

Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Bekkevoort scoort goed, maar het kan nog beter!

In 2017 liet 67,3% van de Bekkevoortse vrouwen van 50 tot 69 jaar zich preventief onderzoeken op borstkanker. Om de volledige gezondheidswinst uit de screening te halen zou het minstens 70% moeten zijn. Het Vlaams streefcijfer is 75%.
Vooral vrouwen tussen de 50 en 59 jaar (64,65%) nemen nog te weinig deel! De leeftijdsgroep van 60 tot 69 jaar (69,95%) is op heel goede weg. Nog een tandje bijsteken en we bereiken de doelstelling!

Twijfel je aan het nut van de screening? Kom dan naar de infosessie met ontbijt op zaterdag 25 mei 2019.

Uitnodigingsbrief

Als je de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor (vermoedelijk van 11 tot 17 juni 2019). Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.

Vrouwen met een voorschrift voor een screeningsmammografie (en die geen uitnodigingsbrief ontvangen hebben) moeten altijd een afspraak maken via het Centrum voor Kankeropsporing (0800/60 160, www.bevolkingsondezoek.be).