Bezienswaardigheden


Kunstwerk De Bijéénraad

Dit kunstwerk van David Hoppenbrouwers ontdek je al wandelend of fietsend tussen de fruitbomen.

Ontdek meer over De Bijéénraad



Heilig Hart-beeld

Het Heilig Hart-beeld is een afbeelding van Jezus Christus die uitkijkt over de deelgemeente Assent. Het beeld staat op de heuvelrug van het Prinsenbos.
Als je van Diest richting Leuven rijdt op de Staatsbaan, zie je het beeld aan je rechterkant. Als je van Leuven naar Diest rijdt op de Staatsbaan, staat het beeld uiteraard aan je linkerkant.

De inwoners van Assent plaatsten dit beeld als een soort van dankbetuiging, omdat tijdens een zwaar bombardement in de Wereld Oorlog II de bommen niet op Assent vielen maar in de omliggende velden.



Hoeve Prinsenbos

Hoeve Prinsenbos is een prachtig zuiders aandoend, neo-classicistisch landhuis, annex hoeve aan de rand van het Prinsenbos.
De naam "Cluckers-kasteel" refereert naar de eerste eigenaar van het gebouw, opgetrokken tusen 1826 en 1848, als buitenverblijf van de Diesterse advocaat Andreas Cluckers.

Het Prinsenbos was eertijds eigendom van de prinsen van Oranje, sinds de 16de eeuw heren van Diest. In 1585 was hier al sprake van een dennenbos.
Het woonhuis is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en heeft een imposant schilddak. De gevelopbouw is heel symmetrisch en streng.
De oorspronkelijke pachterswoning, aan de overzijde van het erf, werd sterk verbouwd.
Niet alleen de hoeve is beschermd, ook de omgeving werd beschermd als dorpsgezicht.

Locatie: Prinsenbos 3, 3460 Bekkevoort
Openingsuren: niet toegankelijk voor het publiek, enkel te bezichtigen tijdens Open Monumentendag
tel. 013/32 14 60


Kasteel Bergenhof

Dit kasteel was de woonst van de voormalige, belangrijke burgemeester Eugeen Cools en is gebouwd in 1840. Rond het kasteel is er een park met monumentale, zeer oude beukenbomen.



Natuurreservaat Papenbroek

Dit 10 ha groot natuurreservaat in de vallei van de Begijnenbeek is een aaneenschakeling van natte graslanden, ruigten, bos en kleine waterpartijen (voormalige turfputten). Midden in Papenbroek ontspringt er een bevallend watertje, de Gele gracht. Het water is helder en heel zuiver.

De naam Papenbroek is afkomstig van de abdij van Sint-Truiden. In 1253 behoorde dit natuurreservaat immers toe aan deze abdij. De paters of 'papen' voerden het hoge woord in dit gebied, vandaar dus de naam Papenbroek.

Er is een vrij toegankelijk wandelpad van 1,5 km in Papenbroek.

Info: Natuurpunt Bekkevoort, website: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-bekkevoort 



Onze-Lieve-Heerkapel

Deze kapel werd vroeger op Goede Vrijdag bezocht om er te bidden en te offeren voor het welzijn van de mensen en van het vee. Een bewijs hiervan zijn de ex-voto's die in 1945 gevonden zijn. In 1945 verwoestte een Duitse bom de kapel. Tussen het puin lag het houten Christusbeeld, ongeschonden. Het heeft een ereplaats gekregen in de nieuwe kapel; na WO II, op dezelfde plaats van de oude kapel opgericht.

Locatie: Driesstraat, 3461 Molenbeek-Wersbeek



Panishoeve

Aan de Halensebaan, op de hoek met de Oude Tiensebaan, tref je de prachtige Panishoeve aan.
Deze hoeve wordt ook het Flierbeekhof genoemd. Het L-vormige gebouw, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw. De Panishoeve is ook een beschermd gebouw sinds 1975.

De hoeve is gebouwd als brouwerij en deed later dienst als herberg voor reizigers. Die konden hier uitrusten, eten en hun paarden laten verzorgen.

Locatie: Oude Tiensebaan 100, 3461 Bekkevoort
Openingsuren: deze hoeve is niet toegankelijk voor het publiek
tel. 016/77 12 77


Sint-Pieterskerk

Deze kerk pal in het centrum van Bekkevoort is gebouwd in neo-Romaanse stijl. Typisch aan deze kerk zijn het driebeukig schip, de Brabantse piëta (16de eeuw) en de gotische grafstenen.

Adres: Staatsbaan 152, 3460 Bekkevoort


Sint-Laurentiuskerk

De tweebeukige Sint-Laurentiuskerk in Molenbeek is het resultaat van verschillende bouwfasen. 
Van de oorspronkelijke gotische aanleg, midden 13de eeuw, bleven alleen de middenbeuk en de noordelijke zijbeuk bewaard. De zware zandstenen westertoren met barokportaal van 1761 dateert van ca 1300. Het koor werd in 1648 laat-gotisch herbouwd met baksteen en classicistisch verbouwd in de 18de eeuw toen de zuidelijke beuk werd gesloopt.

De sacristie werd in de 17de eeuw aangebouwd. De middenbeuk werd in de 18de eeuw overkluisd met een tongewelf met eenvoudige stucversiering. De kerk is sinds 1960 beschermd. Door de liturgische vernieuwing werd het interieur erg sober: de lambrisering van begin 19de eeuw bleef, maar van het hoofdaltaar uit dezelfde tijd werd het bovenstuk verwijderd. Het altaarstuk Marteldood van Sint-Laurentius uit de Vlaamse school werd in de koorafsluiting opgehangen. De hardstenen doopvont en de kerkschat, liturgisch zilverwerk, komen uit de 18de eeuw. 

Locatie: Halensebaan 76 (pastorij) en Kerkstraat 1 (kerk), 3461 Molenbeek-Wersbeek
Openingsuren : op afspraak
Tel. 016/63 39 18
E-mail: andre.vanderheyden@versateladsl.be

Deel deze pagina